5x in de week aardappelen op het menu.

Wij zijn Mischa en Kim van Raedts Aardappelen. Afgelopen jaar zijn we een eigen onderneming gestart. Mischa teelt al jarenlang zelf aardappelen en deze aardappelen proberen we meer onder de aandacht te brengen bij de rechtstreekse consument. Kim is veelal bezig met de verwerking en verpakking van de aardappel, zo maken wij zelf ook verse friet van de aardappelen. We willen de lijntjes zo kort mogelijk houden dus meteen van het land naar de consument. Wij staan voor een versheid, kwaliteit maar ook duurzaamheid.

Bij ons staat de aardappel dus 5x in de week op het menu. Nu horen we je denken wat saai.. maar nee, de aardappel kun je heel gevarieerd eten en maakt je diner helemaal compleet. Omdat Mischa aardappelteler is, is het voor ons al bijna vanzelfsprekend om dagelijks aardappelen te eten. Dit hebben we namelijk altijd in huis. Bij onze (groot)ouders thuis kregen we ook altijd aardappel voorgeschoteld maar we kunnen wel vertellen dat dit bijna altijd gekookte of gebakken aardappelen waren. Omdat wij graag variërend eten zijn we gaan experimenteren met de aardappel en de smaak hiervan. De aardappel is echt een gemakkelijk product om op verschillende manieren te bereiden.

Het is natuurlijk wel van belang dat je de juiste aardappel voor het juiste gerecht kiest. Nee, een aardappel is niet gewoon een aardappel, maar de smaken van de vele rassen zijn ook zo verschillend. En dat heeft te maken met meerdere factoren zoals: de grond waarop ze groeien, droogte of juist veel regen, de bewaring van de aardappel etc.. De Agria aardappel is bijvoorbeeld vrij kruimig en dus minder geschikt voor het bakken in de pan maar daarentegen juist perfect voor een smeuïge puree, goede stamppot of om zelf frietjes van te maken. Kijk eens in de supermarkt hoeveel verschillende rassen er zijn. Weet wat je eet en kies bewust voor het juiste product, dit maakt het zo veel lekkerder (en makkelijker).

Tevens wordt de aardappel vaak geassocieerd met het feit dat deze ongezond is omdat er ‘veel’ koolhydraten in zitten. Het klopt dat er wat koolhydraten inzitten maar dat is absoluut niet ongezond. Zelf ben ik (Kim) verschillende maanden bij Fitfanatics onder begeleiding geweest om te kijken wat goede voeding is voor een gezonde levensstijl. Voor iedereen is dit natuurlijk anders maar laten we voorop stellen dat de aardappel echt niet ongezond is en prima in een gezonde levensstijl past! Het wordt zelfs geadviseerd om aardappelen te eten. (en dit hoeft natuurlijk echt niet elke dag)

Wij merken hoe jonger de generatie des te minder aardappelen er gegeten worden, dit is echt zonde! Vergeet de droog gekookte aardappel van grootmoeders, het is echt niet veel werk om de aardappel lekker klaar te maken. Probeer ze eens uit de oven gegaard in een bedje van bouillon, of maak er een smaakvolle soep van! Wij hopen dat de aardappel weer net zo terug komt als vroeger maar dan wel iets hipper natuurlijk.

Bij ons staat dus 5x per week de aardappel op het menu, maar wel gevarieerd en totaal niet ongezond. Wij hopen dat we jullie kunnen inspireren met onze ervaring betreft de aardappel. En deze weer volop terug de markt in kunnen brengen.

Neem eens een kijkje op onze website www.raedtsaardappelen.nl en laat je inspireren door de vele mogelijkheden die er zijn om de aardappel klaar te maken.