De positieve effecten van minder zitten op het werk

Waarom blijven we massaal zoveel zitten op het werk? Waarom reageren we niet als we weten dat veel zitten slecht voor je is? Vragen die we lezen maar weinig mee doen….. In deze blog gaan we dieper in op de enorme positieven effecten van minder zitten tijdens het werk. Zowel voor je werkgever als voor je eigen gezondheid zijn de effecten groot. 

Het brein en intrinsieke motivatie

Onze hersenen bestaan uit grijze en witte stof. De hersengebieden zijn de grijze stof, en de witte stof verbindt deze gebieden aan elkaar. Die verbindingen zijn belangrijk wanneer we kijken naar hersenactiviteit. De witte stof zorgt er namelijk voor dat we: 

????gestructureerd werken; ????problemen oplossen; ????initiatief nemen; ????creatief denken; ????flexibel denken; ????én gemotiveerd zijn. 

Dit zijn allemaal belangrijke factoren op de werkvloer en dragen bij aan de productiviteit van jou als medewerker. Daarom is het niet alleen belangrijk voor jezelf maar ook voor je werkgever. Maar hoe kunne we juist deze witte stof triggeren? Juist, bewegen! Vooral in deze tijd van het jaar, waar het weer omslaat en de dagen donkerder gaan worden. Blijf ook in deze tijd bewegen en voorkom een herfstdip. 

Dit doet bewegen met je hersenen 

Hersenen hebben een goede doorbloeding nodig om de kwaliteit van de witte stof – en daarmee de productiviteit – te verbeteren. Juist om de doorbloeding te stimuleren is er beweging nodig. Het begint allemaal bij beweging, zie onderstaand de opeenvolgende acties:

Zo werkt dat: 

1. Jij beweegt; 

2. De doorbloeding van je hart wordt gestimuleerd; 

3. Je hart pompt bloed naar de hersenen; 

4. De vaten in je hersenen verwijden; 

5. De kwaliteit van de witte stof verbetert; 

6. Jij voelt je gemotiveerder en blijer; 

7. De productiviteit stijgt! 

Wil jij verbetering in je dagelijks beweegpatroon en kun je hier hulp bij gebruiken? Klik dan hier! 

Bewegen is niet alleen goed voor de witte stof, maar ook voor het afweersysteem. Doordat je beweegt gaan je bloedvaten openstaan. Deze bloedvaten bieden dus veel meer ruimte voor de witte bloedcellen en andere stoffen die juist het lichaam op moeten ruimen en schoon moet houden van ziektekiemen en dergelijke. Wanneer je zit zijn de bloedvaten een stuk nauwer en heeft je afweersysteem minder kans zich te ontwikkelen! In tijden van corona is dat misschien lastiger doordat we veel thuis zitten, maar des te belangrijker! Zorg goed voor je lichaam en sta ook thuis op en ga een rondje lopen, dit scheelt echt een hoop ellende. 

Naast bewegen speelt voeding natuurlijk ook een belangrijke rol binnen een gezond leefpatroon. 

Superleuk dat je deze blog hebt gelezen en hopelijk is dit een eyeopener geweest om ook jouw beweegpatroon hierop te gaan aanpassen. Heb je een stok achter de deur nodig? Laat het ons weten door hier te klikken en wij voorzien je van alle informatie.