Eet jij écht gezond?

Eet jij echt gezond?

Inhoudsopgave

Zo ben je de trucjes van fabrikanten te slim af

Geloof niet alles wat fabrikanten op hun verpakkingen zetten. Dat is de les die we vandaag weer kunnen trekken. Maar hoe ben je de trucjes van de fabrikanten te slim af? Vijf tips.

Vitamineclaims op verpakkingen van koekjes en energiedrankjes. Teksten als: ‘Geeft meer energie!’. En woorden als ‘duurzaam’ en ‘biologisch’. Fabrikanten zetten van alles op hun producten om maar te verkopen. “Maar vaak is het grote onzin”, weet voedingswetenschapper Jaap Seidell.

Loze kreten
“Zolang je niet liegt, mag je in principe alles op verpakkingen zetten. Maar pas op: vaak slaan de loze kreten nergens op”, stelt Seidell.

Zo staat er bijvoorbeeld op verpakkingen van koekjes of energiedrankjes dat er vitaminen in zitten, waardoor het kopen van verkeerd voedsel wordt gestimuleerd. “Geloof het niet, maar gebruik je gezond verstand.”


Tips

Hoe? Vijf tips om de trucjes van fabrikanten te slim af te zijn en er zeker van te zijn dat je een gezond product in handen hebt.

1. Sla de voorkant van verpakkingen altijd over
“Op de voorkant van het product mag de fabrikant in principe smijten met allerlei termen. ‘Verantwoord product’. ‘Geeft meer energie’. ‘Biologisch en gezond’. Let niet op deze reclameslogans. Sla de voorkant over, maar kijk op de achterkant van het product. Een etiket moet immers aan allerlei regels voldoen.

2. Zo ontcijfer je een etiket
Fabrikanten zijn verplicht om hun producten te voorzien van een etiket. Ze doen er alles aan om ervoor te zorgen dat we het etiket juist níét begrijpen. Ze gebruiken ingewikkelde termen, bedenken andere namen voor gekke E-nummers en kiezen de allerkleinste lettertjes.
Waar je op moet letten? “Allereerst op de toegevoegde suikers. Daar mogen er echt niet te veel van in zitten. Het liefst helemaal geen toegevoegde suikers.” Een vuistregel voor het herkennen van suiker op etiketten: alle woorden die eindigen op ‘ose‘ (glucose, fructose, dextrose etc.) Alles wat eindigt op ‘stroop‘, (‘siroop‘, ‘honing‘ of ‘nectar‘) En natuurlijk alles wat eindigt op ‘suiker’ (melksuiker, rietsuiker, basterdsuiker’).
Verder is het zoutgehalte belangrijk. “Eet niet te veel zout.”

3. Wees niet naïef met calorieën
Fabrikanten zijn dol op goochelen, weet Seidell. “Zo schrijft de ene fabrikant het aantal calorieën per 100 gram. Maar een ander kiest weer voor porties. Hoeveel zo’n portie is, is vaak onduidelijk.” Zo beschouwt de Albert Heijn één blokje kaas als een portie, terwijl de Lidl 4 blokjes als één portie ziet. En ook met een Twix kun je goed de mist ingaan. De fabrikant ziet 1 reepje als 1 portie, maar de consument denkt dat de twee repen 1 portie is.

4. Lange etiketten zijn een slecht teken
Als er op een etiket een hele rij aan ingrediënten staat, is dat een slecht teken. Seidell: “Dikke kans dat je troep in handen hebt. Een lang etiket betekent dat het product sterk is bewerkt, met allerlei E-nummers en andere toevoegingen.”

5. Pas op met producten speciaal voor kinderen
“Koekjes en drankjes speciaal voor kinderen zijn het het minst gezond. Fabrikanten proberen met felle kleuren, leuke plaatjes en lekkere slogans producten aan kinderen te verkopen. De ervaring leert dat dit heel ongezonde producten zijn. Check het etiket: het barst vaak van de kleur- en smaakstoffen. Gebruik je gezond verstand.”

Bron: http://www.rtlnieuws.nl/

Inhoudsopgave

FitFanatics voedingsbegeleiding en personal training in Panningen

Wil je aan de slag met jouw doelen?

Meld je dan nu aan voor onze personal training, small group training of voedingsbegeleiding. Samen gaan we jouw doelen bereiken!

Voor jou geselecteerd

Snel afvallen is dat wel verstandig

Snel afvallen, is dat wel verstandig?

In onze hedendaagse samenleving is de belofte van snel afvallen erg verleidelijk. Zeker met uitspraken zoals...

Bekijk artikel

Spiermassa opbouwen, zo werkt het!

Veel mensen beginnen hun fitnessreis met hoge verwachtingen en een flinke dosis motivatie, zeker wanneer het...

Bekijk artikel

welke spiergroepen kun je het beste samen trainen voor optimaal resultaat

Welke spiergroepen samen trainen?

Wanneer je de sportschool binnenstapt, gewapend met de beste intenties en een flinke dosis motivatie, wil...

Bekijk artikel

Wanneer ga jij starten?

Meld je vandaag nog aan of neem contact op voor meer informatie.

Op de hoogte blijven?

Wil je graag handige tips ontvangen voor jouw fitnessreis, of op de hoogte blijven van onze acties? Schrijf je dan nu in!

Op de hoogte blijven?

Wil je graag handige tips ontvangen voor jouw fitnessreis, of op de hoogte blijven van onze acties? Schrijf je dan nu in!

Gratis adviesgesprek

Vraag nu je gratis adviesgesprek aan en ontdek hoe we samen jouw doelen zoals fit worden of afvallen kunnen bereiken. 

Het adviesgesprek is volledig vrijblijvend en zijn geen kosten aan verbonden.

Let op: We hebben maar beperkt plaats, vraag vandaag nog je gratis adviesgesprek aan!

Black Friday FitFanatics

Black Friday € 200,- korting*

Je profiteert tot en met zaterdag 25 november van ruim €200,- voordeel op een pakket van 10 personal trainingen.

Dubbel voordeel

Meld je aan en maak 11x kans op een cadeaubon t.w.v. € 50,- van horeca uit Peel & Maas.

Grijp nu je kans en ga aan de slag met een van onze professionals! We streven er naar om samen je doelen te bereiken.

Aanmelden kan ook telefonisch of per app via 0613807335, of bij je trainer.

*Deze actie geldt voor zowel leden als niet leden van FitFanatics