5 vullende maaltijden met veel proteïne

Proteïne wordt steeds populairder, je zou dus kunnen zeggen dat het een trend is! Proteïne, ook wel bekend als eiwit, is opgebouwd uit kleinere eenheden genaamd aminozuren. In je lichaam komen verschillende aminozuren voor die een rol spelen bij allerlei processen. Sommige aminozuren worden door het lichaam zelf aangemaakt, andere moet je halen uit voedsel. Dit worden ook wel ‘essentiële aminozuren’ genoemd. Deze aminozuren zitten vooral in eiwitrijke maaltijden.

Een van de processen waarvoor aminozuren belangrijk zijn is het herstel van de spieren. Wanneer je bezig bent met intensief sporten, kunnen de spieren in je lichaam een beetje beschadigd raken. Het bestaande spierweefsel wordt namelijk voor een deel afgebroken om nieuw (en sterker) spierweefsel aan te maken. Aminozuren helpen het lichaam bij het herstellen van de spieren. Naast aminozuren heb je ook koolhydraten nodig om je lichaam genoeg energie te geven om de aminozuren naar de juiste plek te brengen.

Eiwitten zijn onmisbaar in een gezond voedingspatroon. Eiwitten hebben veel verschillende functies in het lichaam:

 • Eiwitten dragen bij aan sterke botten
 • Eiwitten dragen bij aan sterke spieren
 • Eiwitten geven je energie
 • Eiwitten werken bloeddrukverlagend
 • Met eiwitten kun je overgewicht tegengaan

Wanneer je een goed gebalanceerd dieet hebt, krijg je meestal voldoende proteïne per dag binnen. Wanneer je veel bezig bent met sport is het slim om wat extra proteïne in te nemen, zodat je spierweefsel goed onderhouden kan worden. Er zijn veel verschillende eiwitrijke producten, denk hierbij aan kip, melkproducten, vlees, vis, kaas, yoghurt, peulvruchten en noten.

Wil jij inspiratie voor eiwitrijke maaltijden? Hieronder vind je vijf verschillende eiwitrijke maaltijden die je zelf een keertje kan uitproberen.

 1. Kipsalon gezond
  Bij kipsalon denk je al snel aan een kapsalon, ongezond en vettig. De kipsalon gezond is dit absoluut niet. Het is een gezonde kapsalon met kip en veel groente, kortom een bron van eiwitten!
 2. Pokébowl of sushi bowl
  Ben je fan van vis, dan is een pokébowl de ideale proteïne bom! Het is een combinatie van verse rauwe zalm, quinoa als basis in plaats van witte rijst en een goede dosis rijpe avocado.
 3. Homemade taco’s met kip, avocado en rode kool
  Homemade taco’s met kip, avocado en rode kool vullen goed en zitten bomvol met proteïne. Daarnaast zijn ze ook nog eens erg lekker!
 4. Bananen pannenkoekjes
  Een lekkere gezonde lunch! Met deze bananen pannenkoekjes ben je goed op weg.
 5. Een proteïne smoothie
  Een echte lekkere en vooral ook gezonde smoothie. Vol met fruit en proteïne!