Sporten zowel Indoor als Outdoor – Wat is het en wat zijn de voordelen?

Sporten en voeding

Inhoudsopgave

Belang van sporten

Indoor en outdoor sporten en bewegen wordt steeds belangrijker voor de gezondheid van de mens. Volgens de beweegnorm dienen jongeren dagelijks één uur actief te zijn, waarvan minimaal drie keer per week twintig minuten intensief. Volwassenen dienen vijf dagen per week een halfuur actief te zijn, waarvan minimaal drie keer twintig minuten intensief.

Verontrustend is dat Nederlanders steeds meer uren per dag zitten. En dat langdurig zitten is vaak ongezonder dan wordt gedacht. Jongeren zitten tegenwoordig zelfs een uur langer dan ouderen. Dus computer uit, gympen aan!

Indoor en outdoor sporten en bewegen draagt bij aan de gezondheid van de mens. Sport kent veel voordelen. Zo zorgt sport voor een betere conditie, meer spierkracht, een gezonde levensstijl, een goede nachtrust en een minder hoge medische consumptie. Naast lichamelijke fitheid zorgt sport ook voor mentale fitheid. Dit komt omdat sporters zich altijd lekkerder voelen na het sporten dan daarvoor. Sporters kunnen zelf de keuze maken tussen indoor- en outdoor sporten. Dus doe waar je je goed bij voelt en haal het beste in je naar boven!

Outdoor sporten – Wat is het en wat zijn de voordelen?

Outdoor sporten wordt steeds populairder. Sporten in de openlucht waarbij je gebruik maakt van de natuurlijke omgeving met obstakels (hekjes, trappen, heuveltjes etc.) waarbij alle grond motorische eigenschappen aan bod komen. De buitenlucht is eigenlijk één grote sporthal. Maar wat zijn nu de voordelen van outdoor sporten?

Buitenlucht maakt blijer

Bewegen in de buitenlucht is beter voor je humeur dan sporten met een dak boven je hoofd. Sporten in de natuur zorgt voor een ontspannen gevoel en een vermindering van stress en wordt geassocieerd met een gezondere feest. Daarnaast stimuleert outdoor sporten je creativiteit en probleemoplossend vermogen. Sporters die buiten sporten, voelen zich vitaler dan sporters die dezelfde activiteit binnen beoefenen. Ook krijgt je zelfvertrouwen een enorme boost, wanneer je kiest voor outdoor sporten. De aanwezigheid van water laat zelfs het sterkste effect zien, waarom dit zo is, is nog niet bekend, maar dat buiten bewegen mentale voordelen heeft, staat wel vast.

Buiten houd je het sporten langer vol

Vast wel herkenbaar: je gaat even naar buiten om een rondje te lopen, en voor je het weet ben je een uur verder. Iets dat niet zo snel gebeurd wanneer je op de loopband staat. Buiten en in de natuur zijn, geeft je allerlei zintuigelijke prikkels die ervoor zorgen dat je niet of amper op je horloge kijkt. Kortom, buiten sporten bevordert je prestaties voor de korte, maar ook zeker voor de lange afstanden.

Minder snel ziek

Buiten sporten kan ervoor zorgen dat je minder vatbaar bent voor rondgaande virusjes. Regelmatig bewegen versterkt namelijk je immuunsysteem, waardoor je beter bestand bent tegen infecties. Daarnaast loop je buiten ook minder risico om aangestoken te worden dan in de sportschool, waar ziektekiemen wat meer de overhand hebben.

Buiten kun je gratis onbeperkt sporten

Misschien wel een van de belangrijkste voordelen van outdoor sporten en het buiten zijn is: het is GRATIS! De obstakels, de frisse lucht, de toeschouwers: alles voor niets. Zo lang de weersomstandigheden het ook maar een beetje toelaten, kun je buiten 24/7 onbeperkt gratis sporten. Ga alleen of samen hardlopen of wandelen wanneer je wilt, trek er op uit en doe datgene waar je je goed bij voelt!

Privacy

Afhankelijk van de locatie en het tijdstip, kan je in de buitenlucht het rijk helemaal voor jezelf hebben of met een klein groepje vrienden of collega’s. Werk aan je looptechniek, hijg of boer of zing zo hard als je wilt, zonder dat ook maar iemand dit kan zien. Hierdoor kun je maximaal losgaan en helemaal jezelf zijn.

Zonlicht

Het grote voordeel van overdag outdoor sporten, is de aanwezigheid van de zon. Naast een lekker kleurtje, maakt je lichaam door de zon ook vitamine D aan, die bijdragen aan sterkere botten. Je krijgt al voldoende vitamine D als je in de zomer een half uur buiten in het daglicht bent met onbedekt hoofd en onbedekte armen. Als laatste zorgt blootstelling aan de zon voor een beter slaapritme. En dat is weer van positieve invloed op je algehele fitheid.

Indoor sporten – Wat is het en wat zijn de voordelen?

Naast outdoor sporten kun je ook indoor sporten. In plaats van dat je naar buiten trekt om te gaan sporten, kies je ervoor om dit binnen te doen. Indoor sporten zijn heel divers. Van sporten in de sportschool en groepstrainingen tot indoor cycling. Net zoals outdoor sporten kent indoor sporten verscheidende voordelen, maar wat zijn dan de voordelen van indoor sporten?

Onafhankelijk van het weer

Een van de grote voordelen van indoor sporten is dat het altijd warm en droog is en dat je eigenlijk nooit alleen bent. Vaak ben je ofwel in een groep aan het sporten ofwel met anderen om je heen als je voor jezelf aan het sporten bent. Ook is er in de meeste gevallen een trainer in de buurt om ervoor te zorgen dat je de oefening op een goede manier uitvoert, waardoor blessures voorkomen kunnen worden.

Materialen altijd beschikbaar

Voor verschillende sporten heb je spullen nodig die niet overal beschikbaar zijn en jou beperken om buiten te gaan sporten, denk aan een basket om te basketballen. Bij indoor sporten is dit vaak niet het geval. Daarnaast kan je wanneer je binnen sport ook vaak meer variëren met oefeningen, doordat er veel materialen aanwezig zijn.

Vooruitgang

Als laatste is het bij indoor sporten een stuk makkelijker om je persoonlijke vooruitgang bij te houden. In sportscholen kan je ervoor kiezen om jouw statistieken bij te laten houden en heb je niet met externe factoren te maken zoals een verkeerslicht die op rood springt of mensen die in de weg lopen.

NOTHING FEELS BETTER THAN A FINISHED WORKOUT

Inhoudsopgave

FitFanatics voedingsbegeleiding en personal training in Panningen

Wil je aan de slag met jouw doelen?

Meld je dan nu aan voor onze personal training, small group training of voedingsbegeleiding. Samen gaan we jouw doelen bereiken!

Voor jou geselecteerd

Snel afvallen is dat wel verstandig

Snel afvallen, is dat wel verstandig?

In onze hedendaagse samenleving is de belofte van snel afvallen erg verleidelijk. Zeker met uitspraken zoals...

Bekijk artikel

Spiermassa opbouwen, zo werkt het!

Veel mensen beginnen hun fitnessreis met hoge verwachtingen en een flinke dosis motivatie, zeker wanneer het...

Bekijk artikel

welke spiergroepen kun je het beste samen trainen voor optimaal resultaat

Welke spiergroepen samen trainen?

Wanneer je de sportschool binnenstapt, gewapend met de beste intenties en een flinke dosis motivatie, wil...

Bekijk artikel

Wanneer ga jij starten?

Meld je vandaag nog aan of neem contact op voor meer informatie.

Op de hoogte blijven?

Wil je graag handige tips ontvangen voor jouw fitnessreis, of op de hoogte blijven van onze acties? Schrijf je dan nu in!

Op de hoogte blijven?

Wil je graag handige tips ontvangen voor jouw fitnessreis, of op de hoogte blijven van onze acties? Schrijf je dan nu in!

Gratis adviesgesprek

Vraag nu je gratis adviesgesprek aan en ontdek hoe we samen jouw doelen zoals fit worden of afvallen kunnen bereiken. 

Het adviesgesprek is volledig vrijblijvend en zijn geen kosten aan verbonden.

Let op: We hebben maar beperkt plaats, vraag vandaag nog je gratis adviesgesprek aan!

Black Friday FitFanatics

Black Friday € 200,- korting*

Je profiteert tot en met zaterdag 25 november van ruim €200,- voordeel op een pakket van 10 personal trainingen.

Dubbel voordeel

Meld je aan en maak 11x kans op een cadeaubon t.w.v. € 50,- van horeca uit Peel & Maas.

Grijp nu je kans en ga aan de slag met een van onze professionals! We streven er naar om samen je doelen te bereiken.

Aanmelden kan ook telefonisch of per app via 0613807335, of bij je trainer.

*Deze actie geldt voor zowel leden als niet leden van FitFanatics