Krachttraining: De voordelen en hoe het werkt

De voordelen van een personal trainer

Inhoudsopgave

Woorden als sets, reps en compound hoor je steeds vaker wanneer het gaat over sporten en bewegen. Deze woorden hebben te maken met krachttraining, een vorm van training die de laatste jaren enorm in populariteit is toegenomen. Steeds meer mensen gaan naar de fitness om met gewichten aan de slag te gaan. Maar waarom wordt krachttraining steeds populairder en wat voor voordelen brengt het met zich mee? In dit artikel gaan we in op de voordelen van krachttraining en hoe het precies werkt.

Wat is krachttraining nu eigenlijk?

Krachttraining is een vorm van training waarbij je met gewichten of je eigen lichaamsgewicht werkt om je spieren te versterken en te ontwikkelen. Het doel is om je spieren te belasten, zodat ze sterker worden en in omvang toenemen. Dit kan door middel van oefeningen met losse gewichten, zoals dumbbells en kettlebells, maar ook met behulp van apparaten zoals de leg press of de chest press.

Voordelen krachttraining

Krachttraining brengt een heleboel voordelen met zich mee. Hieronder zetten we de belangrijkste op een rijtje:

  • Je wordt sterker en ontwikkelt je spieren – Regelmatige lichaamsbeweging stimuleert de spiergroei door de vezels te belasten, wat leidt tot toename in kracht en spiermassa.
  • Het helpt bij het verlagen van je bloeddruk – Fysieke activiteit verbetert de gezondheid van je hart en bloedvaten, wat kan leiden tot lagere bloeddrukwaarden.
  • Het sterkt je botten en verkleint de kans op diverse aandoeningen op latere leeftijd – Door te sporten wordt de botdichtheid verhoogd, wat helpt om osteoporose en andere gerelateerde aandoeningen te voorkomen.
  • Het is uitermate geschikt om af te vallen. Het ontwikkelen van spierweefsel zorgt er namelijk voor dat je sneller vet verliest, omdat spieren in rust meer calorieën verbranden dan vetweefsel – Meer spiermassa verhoogt je basaal metabolisme, waardoor je meer calorieën verbrandt, zelfs in rust.
  • Zorgt voor een gezonder en energieker gevoel – Regelmatige lichaamsbeweging verbetert de algehele lichaamsfuncties en verhoogt de endorfineproductie, wat leidt tot een beter humeur en meer energie.
  • Het geeft je zelfvertrouwen een boost – Door fysieke verbeteringen en het bereiken van persoonlijke doelen kan je zelfbeeld en zelfvertrouwen significant verbeteren.

Vooral dat laatste punt is voor veel mensen een belangrijke reden om met krachttraining te beginnen. Door sterker te worden en je spieren te ontwikkelen, krijg je vaak meer zelfvertrouwen en voel je je beter in je vel.

Krachttraining - de voordelen en hoe het werkt

Hoe werkt krachttraining?

Maar hoe werkt krachttraining nu precies? Wanneer je actief bezig bent met sporten, ontstaan er op microniveau kleine scheurtjes in je spieren. Wanneer die herstellen, doen ze dat boven het oorspronkelijke niveau. De volgende keer dat je weer sport zou je in staat moeten zijn om iets zwaarder te trainen. Door dit proces te blijven herhalen bouw je op de lange termijn spiermassa op.

Het is wel belangrijk om je spieren voldoende rust te geven tussen de trainingen door. Voor een volledig herstel van de spieren heeft je lichaam namelijk genoeg rust en gezonde voeding nodig. Als je iedere dag dezelfde spiergroep traint, heeft je lichaam niet voldoende tijd om weer volledig te kunnen herstellen. Daarnaast vergroot je de kans op blessures, omdat je schade blijft creëren zonder tijd te nemen voor herstel.

Neem echter ook niet te lang rust tussen trainingen. Dit zal ertoe leiden dat de gemaakte progressie grotendeels weer verdwijnt. Een goede afstemming tussen training en rust is dus essentieel. Een spiergroep heeft, afhankelijk van de inspanning, zo’n 24 tot 72 uur hersteltijd nodig. Om vooruitgang te blijven boeken is het verstandig om elke spiergroep minstens één keer per week te trainen. Vaker trainen kan, maar zorg dan wel dat je een trainingsschema hebt dat goed in elkaar zit en afwisselt tussen verschillende spiergroepen.

Krachttraining - de voordelen en hoe het werkt

Afvallen met krachttraining, kan dat?

Een veelgestelde vraag is of je kunt afvallen met krachttraining. Het antwoord is: ja, dat kan zeker! Krachttraining is misschien niet de meest effectieve manier om af te vallen, maar het kan wel degelijk bijdragen aan het kwijtraken van vet.

Je voornaamste doel bij het afvallen is het kwijtraken van vet. Dat kun je het beste bereiken door een combinatie van cardio- en krachttraining. Het meeste vet raak je kwijt door cardiotraining, maar krachttraining kan daar zeker bij helpen. Krachttraining helpt je namelijk bij het vormen van je lichaam en het ontwikkelen van spieren. En zoals eerder genoemd, verbranden spieren in rust meer calorieën dan vetweefsel, waardoor je sneller vet verliest.

Wel is geduld hierbij een schone zaak. Afvallen door cardio- en krachttraining kost tijd. Geef dus niet te snel op en ga voor het maximale resultaat!

Chest press - afvallen met krachttraining en veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over krachttraining

Hoeveel sets en herhalingen moet ik doen?

Het aantal sets en herhalingen hangt af van je doelen en je ervaring met krachttraining. Over het algemeen geldt: hoe meer herhalingen je doet, hoe meer je focust op spierkracht. Hoe minder herhalingen met zwaardere gewichten, hoe meer je focust op spiermassa.

Hoe vaak moet ik krachttraining doen?

Het is aan te raden om minstens twee tot drie keer per week aan krachttraining te doen. Zorg er wel voor dat je voldoende rust neemt tussen de trainingen door, zodat je spieren kunnen herstellen.

Moet ik mijn voeding aanpassen als ik aan krachttraining doe?

Ja, voeding speelt een belangrijke rol bij krachttraining. Zorg ervoor dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt om je spieren te voeden en te laten herstellen. Ook koolhydraten en gezonde vetten zijn belangrijk voor je energievoorziening.

Kan ik thuis ook aan krachttraining doen?

Ja, krachttraining kun je ook thuis doen. Je hebt niet per se ingewikkelde apparaten nodig. Met behulp van je eigen lichaamsgewicht, dumbbells of elastieken kun je thuis al een prima krachttraining doen.

We raden je wel altijd aan om dit eerst met bijvoorbeeld een personal trainer de eerste keren te oefenen. Je wilt namelijk dat je de juiste techniek gebruikt. Bij een verkeerde techniek is je krachttraining namelijk niet effectief en kan je geblesseerd raken.

Onze conclusie

Krachttraining is een uitstekende manier om sterker te worden, je spieren te ontwikkelen en je algehele gezondheid te verbeteren. Het brengt een hoop voordelen met zich mee, zoals een lager risico op diverse aandoeningen, een verbeterde stofwisseling en meer zelfvertrouwen.

Om het maximale uit je krachttraining te halen, is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen training en rust. Zorg ervoor dat je elke spiergroep minstens één keer per week traint en geef je spieren voldoende tijd om te herstellen. Combineer krachttraining met cardio en let op je voeding voor het beste resultaat.

Ben je benieuwd geworden naar krachttraining? kom eens langs bij FitFanatics in Panningen, onze personal trainers helpen je graag op weg.

Inhoudsopgave

FitFanatics voedingsbegeleiding en personal training in Panningen

Wil je aan de slag met jouw doelen?

Meld je dan nu aan voor onze personal training, small group training of voedingsbegeleiding. Samen gaan we jouw doelen bereiken!

Voor jou geselecteerd

Snel afvallen is dat wel verstandig

Snel afvallen, is dat wel verstandig?

In onze hedendaagse samenleving is de belofte van snel afvallen erg verleidelijk. Zeker met uitspraken zoals...

Bekijk artikel

Spiermassa opbouwen, zo werkt het!

Veel mensen beginnen hun fitnessreis met hoge verwachtingen en een flinke dosis motivatie, zeker wanneer het...

Bekijk artikel

welke spiergroepen kun je het beste samen trainen voor optimaal resultaat

Welke spiergroepen samen trainen?

Wanneer je de sportschool binnenstapt, gewapend met de beste intenties en een flinke dosis motivatie, wil...

Bekijk artikel

Wanneer ga jij starten?

Meld je vandaag nog aan of neem contact op voor meer informatie.

Op de hoogte blijven?

Wil je graag handige tips ontvangen voor jouw fitnessreis, of op de hoogte blijven van onze acties? Schrijf je dan nu in!

Op de hoogte blijven?

Wil je graag handige tips ontvangen voor jouw fitnessreis, of op de hoogte blijven van onze acties? Schrijf je dan nu in!

Gratis adviesgesprek

Vraag nu je gratis adviesgesprek aan en ontdek hoe we samen jouw doelen zoals fit worden of afvallen kunnen bereiken. 

Het adviesgesprek is volledig vrijblijvend en zijn geen kosten aan verbonden.

Let op: We hebben maar beperkt plaats, vraag vandaag nog je gratis adviesgesprek aan!

Black Friday FitFanatics

Black Friday € 200,- korting*

Je profiteert tot en met zaterdag 25 november van ruim €200,- voordeel op een pakket van 10 personal trainingen.

Dubbel voordeel

Meld je aan en maak 11x kans op een cadeaubon t.w.v. € 50,- van horeca uit Peel & Maas.

Grijp nu je kans en ga aan de slag met een van onze professionals! We streven er naar om samen je doelen te bereiken.

Aanmelden kan ook telefonisch of per app via 0613807335, of bij je trainer.

*Deze actie geldt voor zowel leden als niet leden van FitFanatics