We zijn weer veel thuis, er is weinig te doen, de sportscholen zijn komende weken dicht, en dan komen de feestdagen er ook nog eens aan… HELP!! Hoe zorg ik dat ik niet aan kom?
Geen stress
Ten eerste, geen paniek! Zorg dat je rustig blijft zodat je helder kunt blijven denken. Stress kan er voor zorgen dat je sneller geneigd bent om ongezondere keuzes te maken. Dus ontstress! Ga lekker een stukje lopen en zorg dat je minder prettige emoties de ruimte geeft door er over te praten. Doe je dit niet dan ben je misschien sneller geneigd om het vervelende gevoel weg te eten. Echter is dit maar van korte duur en achteraf heb je weer spijt van je eetbui!
Voorkom eetbuien
Een eetbui heeft vaak weer tot gevolg dat je nog verder weg zakt in je negatieve emoties en gedachtes. “Ach nu maakt het toch niks meer uit, want ik heb het toch al verpest”, is een gedachte die we vaak horen. Maar als je kritisch bent naar jezelf dan weet je natuurlijk dat dit niet klopt. Er is nog nooit iemand dik geworden van één ongezonde maaltijd of een avondje snacken. Als dit meerdere dagen worden en een steeds terugkerend patroon wordt, dan kan dit uiteraard wél.
Stel je doel niet uit
De meeste mensen eten niet alleen tijdens de kerstdagen en oud & nieuw anders, maar vaak zijn de dagen tussen kerst en nieuwjaar ook anders. Als je kerstvakantie hebt dan zijn het sowieso al andere weken want je hebt een ander ritme dan op je werk, de kinderen zijn thuis etc. Of misschien werk je alweer een tijdje thuis.
We maken ons zelf vaak wijs dat het nu toch geen zin heeft om gezond te eten en we het normale ritme niet kunnen behouden. Je schuift je goede voornemens makkelijk door naar januari, want dan is alles “weer normaal”. Maar door de Corona maatregelen is er sowieso even geen ‘normaal’ waardoor je misschien geneigd bent om je doel nóg verder vooruit te schuiven en uit te stellen. Niet doen dus!! Zorg dat je jouw doel niet uitstelt maar juist de focus op je doel blijft behouden.
Zorg voor de juiste mindset
Excuses zijn natuurlijk heel makkelijk te verzinnen. Maar bedenk je eens waarom je dit zo graag wil bereiken? En waarom is het zo belangrijk voor je? En bovenal, blijf hierbij eerlijk naar jezelf. We zijn al snel geneigd om in de comfortzone te blijven zitten en niks te willen veranderen. Want dat voelt vertrouwd. Zo verzin je al snel excuses om niet te hoeven veranderen. “Ach, eentje kan toch wel want zó dik ben ik nu ook weer niet.” En voor je het weet is het hek weer van de dam, beland je weer in een eetbui en zit je vast in die steeds terugkerende negatieve spiraal.
Maar wat wil je nu echt? Kijk eens in de spiegel. Wie zie je daar staan? En ben je écht tevreden met datgene wat je ziet? Juist! Dát is waar het echt om gaat! Je wilt lekker in je vel zitten. Dat is het aller belangrijkste. Met dit in je achterhoofd creëer je makkelijker de juiste mindset en drive om je doel te halen!
Wat voor soort eter ben jij?
Er is absoluut niks mis met veel eten laten we dat voorop stellen.
Vaak kunnen wij twee groepen onderscheiden:
- De groep die zich compleet laat gaan en alles ongeremd naar binnen schuift
Resultaat: Jezelf achteraf ellendig en dik voelen en daadwerkelijk flink aankomen. - De groep die zich juist compleet afsluit en op alle lekkernijen en ongezonde producten (met moeite) nee zegt.
Resultaat: Ergernis bij familie en vrienden en teleurstelling bij jezelf omdat je niet gezellig mee kan eten.
Je snapt misschien wel dat het niet zo zwart wit hoeft te zijn. Tussen deze twee manieren van eten zit gelukkig nog heel veel in, zodat je tóch lekker kunt genieten van de feestdagen zónder aan te komen.
Bereid je voor
Wat heb je allemaal op de planning staan met de feestdagen? Hoeveel dagen zijn inderdaad anders en hoe zien de dagen er dan precies uit? Kun je de dagen al vooruit plannen zodat je al weet wat je allemaal binnen krijgt? Wat eet je als ontbijt en lunch? Zijn deze ook anders?
Eet je thuis, dan heb je wellicht zelf inspraak in wat je gaat eten. Zorg in ieder geval voor een aantal gezonde(re) opties. Dit kan al in de kleine dingen zitten. Ga je bv. gourmetten zorg dan voor low calorie sausjes en smeersels i.p.v. vette sauzen zoals cocktailsaus of mayonaise en kruidenboter om te smeren.
Eet je niet thuis dan is het zaak om erachter te komen wat je precies te eten krijgt. Is het een vast 3- of 4-gangen menu of heb je de keuze? Als er meerdere keuzes zijn dan kun je van tevoren al bedenken wat je wil gaan eten. Begin indien mogelijk met veel groente of rauwkost en mager vlees of vis zoals kipfilet, bief of kabeljauw. Vezels in groente en eiwitten in vlees/vis zorgen voor meer verzadiging. Kies bij de volgende ronde dan iets wat je heel erg lekker vindt. Hier zul je dan minder van eten omdat je dan al een voller gevoel hebt.
Heb je echt geen enkel idee wat je te eten krijgt of heb je er geen enkele invloed op? Ga er dan van uit dat het altijd meer zal zijn dan wat je denkt. Er zal waarschijnlijk roomboter zijn gebruikt bij het bakken van het vlees, er zal een flinke scheut olie over de salade zijn gegaan en er zal veel room of suiker aan het toetje zijn toegevoegd. Hou hier dus rekening mee als je je maaltijden in gaat plannen.
Geef het een cijfer
Je mag zeker lekker eten maar je hoeft natuurlijk niet álles te eten. Vind je het lastig om eten te laten staan als het voor je neus staat? Geef het product dan eens een cijfer van 1 tot 10. Alleen bij een hoog cijfer eet je het. Vind je bv. chocolademousse erg lekker, dus een 9 of 10? Kies hier dan voor maar overdrijf niet! Met name toetjes zijn vaak calorie bommen. Laat alles onder de 8 zoveel mogelijk staan.
Drinken
Denk er ook eens over na of je alcohol gaat drinken. Zo ja, wil je bij iedere gelegenheid iets drinken en wat en hoeveel ga je dan drinken? Beperk het aantal alcoholische dranken zoveel mogelijk want dit tikt flink aan! Hier zal je heel veel voor moeten compenseren en de vraag is of dat het je waard is. En hoe meer je drinkt hoe slechter je keuzes worden met eten.. dan wordt alles waarschijnlijk een 9 of 10.
Drink je geen alcohol zorg dan dat je zo min mogelijk calorieën drinkt. Zo hou je uiteindelijk meer over om te kunnen eten. Drink water, spa rood, of een zero/light frisdrank of sap.
Compenseer
Als je denkt dat je niet binnen je calorieën kunt blijven dan is het belangrijk dat je gaat compenseren op de dagen ervoor of erna. Zorg dat je een aantal dagen je calorie inname mindert afhankelijk van het aantal dagen dat je meer calorieën gaat nuttigen. Maar ga niet te streng compenseren! Dit zorgt voor honger wat weer kan leiden tot meer snaaien. Je hoeft natuurlijk ook niet perse af te vallen met de feestdagen, maar zorg er wel voor dat je stabiel blijft. Zorg dat je niet direct na de feestdagen op de weegschaal gaat staan want dan meet je zeker extra vochtkilo’s. Laat er zeker een dag of 4-5 tussen!
Beweeg meer
Ook al kun je nu niet naar de sportschool, je kunt wel zorgen dat je in beweging blijft.
Buiten wandelen, hardlopen of fietsen of een home workout. Je kunt altijd iets doen!
Fijne Feestdagen!