We willen graag allemaal een gezond gewicht. Echter is het niet altijd voor iedereen even makkelijk om dit te bereiken en ook nog te behouden. In dit artikel bespreken we 5 redenen waarom afvallen vaak niet lukt en geven we je een aantal tips hoe je je ideale gewicht nu eens écht kunt bereiken én behouden.
Top 5 redenen waarom afvallen niet lukt
1. Je eet overdag of door de week te weinig
Het is een logische gedachte dat als je af wil vallen dat je minder moet eten. Want je valt immers af door minder calorieën te consumeren dan je verbrandt. Zo simpel als het klinkt valt het in de praktijk toch vaak tegen. Veel mensen eten overdag vaak té weinig waardoor ze dit in de avonden of weekenden ruimschoots weer inhalen.
Misschien herken je jezelf hier wel in? Je slaat je ontbijt over omdat je af wil vallen. Dit gaat de eerste 2 dagen goed maar de dagen erna krijg in de avonduren enorme trek en duik je toch weer de kast in. Balen! Wéér niet gelukt! Zucht.. Je begint na het weekend wel weer opnieuw..
2. Je eet toch nog teveel
Je eet heel gezond maar toch val je maar niet af. Dat heeft te maken met het feit dat je (nog) niet in een negatieve energie balans zit. Dit houdt simpelweg in dat je minder calorieën moet eten dan dat je verbrandt. Dan kun je uiteindelijk vet gaan verliezen.
Het is goed om daarom bewuster te worden van hetgeen wat je eet. Het kan helpen om een tijdje je calorieën en macronutriënten (eiwitten, koolhydraten en vetten) te tracken. Vooral vetrijke producten zorgen snel voor veel calorieën. Wees daarom zuinig met producten zoals avocado, noten, pindakaas, volle kaas/zuivel, olie en boter. Ze zijn gezond maar téveel hiervan kan het afvallen bemoeilijken.
3. Je eet geen koolhydraten
Geen koolhydraten eten kan een prima manier zijn om vet te verliezen. Maar dit effect zal er alleen zijn als je ook minder calorieën binnen krijgt dan je uiteindelijk verbrandt. En het is ook belangrijk dat je weet wát je dan precies weg moet laten. En dit is precies waar het vaak mis gaat.
Je gaat brood(jes), aardappels, pasta, rijst en fruit weglaten maar je gaat deze producten na een tijdje toch missen. Het voor de meeste mensen simpelweg niet vol te houden. Koolhydraat armer gaan eten is daarom een beter alternatief. Zo kun je toch genieten van een banaan, boterham of van een bord pasta op zijn tijd.
Benieuwd hoe je dit het beste aan kunt pakken? Lees er meer over in ons artikel ‘koolhydraten eten en toch afvallen?’
4. Je telt alleen maar calorieën
Om te weten wat je binnenkrijgt is het handig om calorieën te tellen. Echter draait het niet alleen om calorieën, maar om de juiste balans tussen verschillende voedingsstoffen om je lichaam van de juiste bouwstoffen en energie te voorzien. Leg je de focus alleen op calorieën tellen dan zul je nooit een gezonde basis in je eetpatroon creëren omdat je dan veel minder kijkt of een product echt gezond is of niet. In plaats daarvan zou de focus meer moeten liggen op wat je lichaam nodig heeft.
Maar hoe weet je nu wat je lichaam nodig heeft? Zorg in ieder geval voor voldoende eiwitrijke en vezelrijke voeding, gezonde vetten, en kies voor verse producten vol met micronutriënten. Varieer volop met groenten, fruit, noten/zaden, granen, zuivelproducten, mager vlees en vis.
5. Je focus ligt teveel op afvallen
Het is goed om doelen te stellen. Het doel afvallen kan een prima drive zijn om te starten maar het kan lastig worden als je je streefgewicht hebt bereikt. Je hebt je doel immers behaald en dan is de kans groot dat je moeite hebt om op gewicht te blijven. Een beter doel zou zijn om een gezond(er) eetpatroon/leefstijl te creëren zodat je lichaam alles binnen krijgt wat het nodig heeft om je goed te voelen. Dit heeft uiteindelijk ook een positieve uitwerking op je mindset en gewicht!