Geschiedenis. “In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst”, dat is iets wat vaak gezegd wordt. Het verleden kan je wel maken tot de persoon die je vandaag bent. Met de juiste mindset, de juiste motivatie uit het verleden kun je een lijn wel doorzetten.
Toen ik in september voor de eerste keer de mannen mocht trainen was het één groot feest. Toen wist ik dat gezelligheid voorop stond. Elkaar leren kennen, een grapje tussendoor maar tegelijkertijd serieus en doelgericht trainen. Daar gingen we voor en dat was de insteek.
Tot op heden is dat nog altijd de insteek van de training. We begonnen de training van afgelopen 25 januari als elke andere: aan de bar bij Sporthelden met een kop koffie. De nodige grappen werden gemaakt zoals gebruikelijk. De training voor die dag was gericht op duurvermogen, souplesse (soepelheid in de benen en de pedaalslag) en om de benen te strekken een paar klimmetjes. In die training is gelet op techniek: efficiënt met de energie omgaan, zodat je de inspanning lang vol kunt houden. Het was een training zoals een vlakke Touretappe: het peloton blijft bij elkaar en er wordt af gesprint op het einde. Tijdens de laatste klim was het vrije koers: vrij beentempo (rpm) en zo veel mogelijk wattage!
Ook is het belang van voeding tijdens de training aan bod gekomen. Ik heb daar mijn strategie gedeeld met de mannen, maar omdat elk lichaam anders is en anders reageert is het belangrijk om te weten dat mijn strategie voor jou niet hoeft te werken. Dat is experimenteren en uitproberen. Ik heb daarin verteld welke voedingsmiddelen ik tijdens een training gebruik en op welke tijdstippen ik die gebruik, zowel tijdens trainingen als wedstrijden.
Na de fietstraining hebben we nog wat core stability en buikspieren getraind. De training hebben we afgesloten met een paar rek en strek-oefeningen en daarna: een kop koffie!
Op 1 februari stond er weer n training op het programma. Ik had een blokkentraining voorbereid met klimblokken. We hebben daar de relatief wat langere klimmen nagebootst afgewisseld met vlakke wegen om te herstellen. De klimblokken waren op niveau van tempotraining (groene zone) en op het omslagpunt (gele zone), iets wat de mannen terug gaan zien in de Ardenne. De rustblokken waren gericht op de herstelzone (witte zone) en de aerobe duurzone (blauwe zone).
Het laatste blok heb ik gericht aan de mannen, waarin ik een stukje geschiedenis en verleden van mezelf heb gedeeld. Het heeft me gemaakt tot de persoon die ik vandaag ben. Je ervaringen neem je mee, en daar leer je van. Soms lijken dingen onmogelijk of onhaalbaar. Soms verlies je het geloof of vertrouwen in jezelf of de situatie. Dan is het belangrijk om de juiste mensen om je heen te hebben die je er doorheen slepen, die in jouw geloven en die jou motiveren om door te gaan. Met die gedachtegang, emoties en gevoelens hebben we het laatste blok gereden. Het was een mooie training met een waardige en emotionele afsluiting. De mindset en motivatie uit het verleden hebben we opgehaald en daar gaan we op door!
De training werd goed ontvangen: zwaar maar niet te zwaar, met voldoende rust. De training duurde 55 minuten. Daarna hebben ze nog 20 minuten rustig doorgefietst.
De volgende training zal iets meer gericht zijn op intensieve interval. Korte maar intensieve blokken (rode zone) afgewisseld door herstel blokken (witte zone). Zie het als korte, felle versnellingen of klimmen, afgewisseld met de juiste tijd aan herstel.
Binnenkort staat er ook weer een nieuwe FTP-test op het programma: dan gaan we de vorderingen weer meetbaar maken!