Versla de herfstdip

Dalende temperaturen, steeds vroeger donker, minder zonuren, meer regen… jippie, het is weer herfst! Heb jij al last van de herfstdip? Gelukkig kun je door goed op je voeding te letten en voldoende te sporten hier iets aan doen. Hoe precies leggen we in deze blog uit.

Herfstdip, stellen we ons niet gewoon aan? ????

In ons hoofd kunnen we ons natuurlijk zo gek maken als we zelf willen. Zeg 100x per dag tegen jezelf dat je een herfstdip hebt, en je gaat er vanzelf een krijgen. Toch bestaat de herfstdip echt, je kunt je daadwerkelijk minder energiek en gelukkig voelen zonder dat het iets is dat puur en alleen tussen je oren zit. Doordat de dagen korter zijn krijgen we minder zonlicht (lees: vitamine D) binnen, wat een negatieve uitwerking kan hebben op ons energiesysteem en onze gemoedstoestand. Maar geen paniek, hier valt gelukkig van alles aan te doen.

Versla de herfstdip met de juiste voeding ????

Dat ongezonde voeding een negatieve uitwerking kan hebben op geluksgevoel geldt gelukkig ook andersom. Een extra reden dus om gezond te (blijven) eten tijdens de donkere herfstdagen om zo de herfstdip te verslaan of voor te zijn. Hieronder een aantal etenswaren die je in een positieve flow houden:

  • (Griekse) yoghurt
  • Koffie (2 à 3 kopjes per dag)
  • Groenten en fruit
  • Vis
  • Noten
  • Spinazie
  • Pure chocolade

Bovenstaande producten bevatten uiteenlopende bestandstandsdelen of voedingsstoffen die er voor zorgen dat we ons fitter en gelukkiger voelen. Zo bevat yoghurt probiotica, een stimulerend stofje dat een positieve uitwerking heeft op onze neurotransmitters (gelukshormonen). Vissoorten zoals zalm, makreel en haring bevatten vitamine D, een micronutriënt die we gedurende de herfst weinig binnenkrijgen via de zon. Let bij noten, pure chocolade (beide +/- 30g per dag) en koffie (2 à 3 kopjes per dag) wel op dat je er niet teveel van neemt.

Herfstdip vs. sporten ????️

Het herfstweer nodigt niet altijd bepaald uit om snel naar buiten te gaan of de fiets te pakken i.p.v. de auto. Het gevaar dat op de loer ligt is dat we minder gaan bewegen. Ook dit kan er aan bijdragen dat we in een herfstdip terechtkomen. Ben jij iemand die veel binnen zit, meestal de auto pakt i.p.v. de fiets en echt een hekel heeft aan het herfstweer? Ga dan een binnensport uitoefenen. Het aanbod is groot. Alleen fitnesscentra zijn er al in overvloed. Bovendien kun je zelf bepalen wanneer je gaat en welke oefeningen je wilt doen. Probleem opgelost, toch?

Oké, makkelijk gezegd. Uit de praktijk blijkt dat juist het gemak en de vrijheid die je hebt met fitness vaak een valkuil is. Het vergt de nodige zelfdiscipline om jezelf doelen te stellen om vervolgens ook daadwerkelijk actie te ondernemen. Dit in combinatie met een gebrek aan (basis)kennis over afvallen of spiermassa aankomen is vaak het ideale recept om na enkele maanden (of zelfs weken) alweer de handdoek te gooien. Zorg dus dat je van tevoren duidelijke doelen voor jezelf stelt en schakel hulp in indien nodig.

Tijd voor actie? ????

Heb jij last van een herfstdip, maar beweeg je niet voldoende en/of is je voeding niet helemaal op orde? Dan weet je wat je te doen staat. Genoeg bewegen en de juiste voeding kan hierbij echt een verschil maken. Natuurlijk staat ook FitFanatics altijd voor je klaar met op maat gemaakte voeding-, trainingsschema’s en persoonlijke begeleiding die jou een juiste steun in de rug kunnen bieden. Voor meer informatie hierover check onze website of neem even contact met ons op.