Wat als je een beperkte smaak aan eten hebt?

Wat als je een beperkte smaak aan eten hebt?

Afvallen. Dat dus. Hoe moet ik dat gaan doen: geen flauw idee. En al helemaal niet met mijn zeer beperkte smaak aan eten. Maar ja, ik tik de 100 kg bijna aan en mijn vriendin klaagt (terecht) al een jaar of 2 dat ik te dik ben.

Dan toch maar eens naar iemand die er verstand van zou moeten hebben: op naar FitFanatics. Voor de conclusie dat ik te zwaar was, had ik Sander niet nodig. Wel voor het broodnodige advies en de welbekende stok achter de deur. Dus met de nodige twijfels toch de samenwerking aangegaan, dan kijken we wel of en zo ja, waar het schip strandt.

Gestart met een week bijhouden wat mijn (vastgeroeste) eetpatroon is, ik ben geen overdreven snoeper, maar een Bourgondiër mag je me wel noemen. Op z’n tijd een biertje, soms even lekker uit eten en toch wel een paar keer in de week een vette hap. Op basis van mijn eetpatroon heeft Sander vervolgens een weekschema opgesteld met daarin strakke richtlijnen met wat en hoeveel te eten. Ondanks mijn beperkte smaak is het Sander toch gelukt om een schema op maat te schrijven voor mij, dat was toch wel al een prestatie. Dus toen was ik aan zet…

Begonnen met een paar relatief makkelijke veranderingen:

 • 2x p/dag moccacino op het werk –> vervangen door thee met een zoetje
 • Ander broodbeleg
 • Passen op vraag die ± 2 keer in de week gesteld werd op het werk voor het bestellen van broodjes etc. etc.
 • De Frietkar op vrijdag negeren (behalve dan 1 frikandel met curry, niet alles ontzeggen)
 • De vaste friet & 2 snacks op zaterdagavond vervangen door ovenfriet (wat een kansloos product…) en kipshoarma (super alternatief voor de vette snacks!)

Vervolgens doorgepakt, echter zonder heel veel moeite er voor te moeten doen. Beetje opletten wat je eet en drinkt, en als je een keer een feestje hebt of bijv. een weekendje weg: compenseren met beweging.

En met het compenseren d.m.v. beweging kom ik op de 2e pijler van mijn traject. Ik had mezelf al ingeschreven voor de 10 km Venloop want een betere stok achter de deur kunnen ze voor mij niet verzinnen. Ik zal en ik moet die 10 km in één ruk uitrennen en het liefste binnen het uur. En dat houdt in dat er getraind moet worden met mijn houten-klazen-lijf, gemiddeld genomen 3x per week. Het was niet altijd even gemakkelijk om mezelf daarvoor op te pakken, maar wat een lekker gevoel heb je als je dan nat bezweet weer thuis aankomt en vervolgens bij de meetmomenten bij Sander kunt aangeven dat je er alles aan gedaan hebt. Wanneer dan ook het resultaat dan ook langzamerhand zichtbaar wordt, geeft dat ook weer extra motivatie.

Want wat was/is deze jongen trots op het resultaat, van 98 kg naar een kleine 86 kg! De foto’s voor en na spreken boekdelen/buikdelen.

Eindconclusie: fantastisch resultaat. Heeft het me veel moeite gekost? Nee. De knop is omgegaan en dat houdt in dat ik bewuster eet, drink en dat ik op tijd de Bourgondische uitspattingen compenseer.

 • Before - Voorkant

  Before - Voorkant

 • Before - Achterkant

  Before - Achterkant

 • After - Voorkant

  After - Voorkant

 • After - Achterkant

  After - Achterkant