Zoete aardappelpuree met witlof

Ingrediënten:

  • 600 gram zoete aardappel
  • 3 stronkjes witlof
  • 60 gram dunne achterham
  • 50 gram geraspte 30+ kaas
  • 40 milliliter magere melk
  • 6 gram mosterd
  • Bosje bieslook

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Zet een grote pan met water en zout op het vuur en breng aan de kook.
  3. Was de witlof, snijd in de lengte doormidden en verwijder het achterste gedeelte en de harde kern.
  4. Kook de stronken 3-4 minuten.
  5. Giet af en zet apart wanneer ze klaar zijn en breng op smaak met peper en zout.
  6. Zet ondertussen nog een pan met water en zout op het vuur en breng aan de kook.
  7. Schil en snijd de zoete aardappel in stukjes en kook in ongeveer 12 minuten gaar.
  8. Giet de zoete aardappels af en schep ze terug in te pan.
  9. Voeg de mosterd, geknipte bieslook en het scheutje melk toe.
  10. Gebruik een stamper (of vork) om de aardappel tot puree te stampen.
  11. Breng op smaak met peper en zout.
  12. Vet een ovenschaal van ongeveer 20 x 30 cm in met olijfolie en schep de puree op de bodem.
  13. Omwikkel de stronken witlof met de ham en leg ze op de puree.
  14. Strooi als laatste de geraspte kaas eroverheen.
  15. Zet de schaal 30-35 minuten in de oven.

Bijzonderheden:

Recept is op basis van 2 porties

  • bereidingstijd: 00:50
  • 500 gram per portie
  • 426 kcal
  • 18 gram eiwit
  • 69 gram koolhydraten
  • 6,6 gram vet