Bij FitFanatics hebben we een passie voor fitness. We helpen mensen zoals jij om hun fitnessdoelen te bereiken. Of het nu gaat om fit te worden, gewichtsverlies, spiermassatoename of prestatieverbetering, wij kunnen je hierbij ondersteunen.
Wanneer je start bent je vaak gemotiveerd, en blijf je gemotiveerd, mede dankzij de resultaten die je ziet. Helaas is er een veelvoorkomend probleem waar velen tegenaan lopen, namelijk een fitness plateau. Zo een plateau is een periode waarin je geen vooruitgang meer boekt in je fitnessdoelen. Dit kan frustrerend zijn, geloof ons want we hebben er helaas allemaal mee te maken, maar het is niet onoverkomelijk.
In dit artikel gaan we dan ook in op de volgende vragen:
- Wat is een fitness plateau?
- Waardoor ontstaat een fitness plateau?
- Wat kan je doen om een fitness plateau te doorbreken?

Wat is een fitness plateau?
Een fitness plateau is dus een periode waarin je geen vooruitgang meer boekt in je fitnessdoelen. Dit kan onder andere zijn dat je prestaties niet verbeteren, je geen gewicht meer verliest of dat er geen spiertoename is.
Dit is een natuurlijk onderdeel van het fitnessproces. Je lichaam past zich aan naar je huidige routine, waardoor het moeilijker wordt om vooruitgang te boeken.
Waardoor kan een fitness plateau ontstaan?
Er zijn verschillende redenen waardoor je een zogenaamd fitness plateau kunt bereiken. De meest voorkomende reden die we zojuist al even benoemde, is dat je lichaam gewend is geraakt aan je huidige routine. Om vooruitgang te blijven boeken is het belangrijk om je routine af en toe veranderen.
Andere redenen zijn:
- Onvoldoende calorieën of eiwitten innemen
- Niet genoeg rust krijgen
- Veel stress
- Medicijnen of gezondheidsproblemen

Wat kun je doen om een fitness plateau te doorbreken?
Als je een fitness plateau hebt bereikt is het belangrijk om te analyseren wat de oorzaak is. Zodra je de oorzaak hebt gevonden, kun je maatregelen nemen om het plateau te doorbreken en weer vooruit te gaan.
Om een fitness plateau te doorbreken kun je de volgende stappen ondernemen:
- Verander je routine. Probeer een nieuwe trainingsroutine, andere maaltijden, of een nieuwe manier van rusten.
- Verhoog je calorie- of eiwitinname. Als je niet genoeg calorieën of eiwitten binnenkrijgt, is het moeilijk om vooruitgang te boeken.
- Zorg voor voldoende rust. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen van je trainingen.
- Verminder stress. Stress kan je prestaties negatief beïnvloeden, zorg daarom dat je ook met regelmaat ontspant.
- Overleg met een arts of fitnessprofessional. Als je gezondheidsproblemen hebt, kan het zijn dat je speciale aanpassingen moet maken aan je fitnessroutine.

Tips om een fitness plateau te doorbreken
Niet getreurd, we hebben nog enkele specifieke tips om een plateau te doorbreken waar je mee aan de slag kunt, afhankelijk van de oorzaak:
Als je sportroutine te normaal voor je lichaam is geworden:
Ons lichaam past zich na verloop van tijd aan, aan herhaalde bewegingen, waardoor de effectiviteit van je training kan verminderen. Introduceer variatie in je oefeningen om verschillende spiergroepen te stimuleren en nieuwe uitdagingen te creëren.
Kortom, probeer nieuwe oefeningen, verander de volgorde van je routine of pas de intensiteit aan.
Als je niet genoeg calorieën of eiwitten binnenkrijgt:
Wanneer je niet voldoende calorieën of eiwitten binnenkrijgt kan het verstandig zijn om je dagelijkse calorie-inname met 250 tot 500 calorieënte verhogen. Op het gebied van eiwitten raden we ongeveer 1 tot 2 gram per kilogram lichaamsgewicht aan.
Voor meer calorieën binnen te krijgen kun je ervoor kiezen om meer calorierijke voedingsmiddelen te eten zoals noten, zaden, volkoren granen en vette vis. Je kan er ook voor kiezen om meerdere keren te gaan eten. Dit kun je doen door extra snacks toe te voegen tussen de maaltijden zoals fruit, Griekse yoghurt of volkoren crackers met kaas.
Wil je juist je eiwitinname verhogen? Kies dan eiwitrijke voeding waaronder ook noten, zaden, vis of natuurlijk eieren. Je kan er ook voor kiezen om eiwitshakes toe te voegen als aanvulling.

Als je niet genoeg rust krijgt:
Als je niet genoeg rust krijgt is het belangrijk om te kijken waar dit aan ligt. Iedereen heeft hier een andere behoefte in, maar gemiddeld wordt minimaal 7-8 uur slaap per nacht aanbevolen. Slaap jij meestal een stuk minder? Probeer dan om elke dag op hetzelfde tijdstip te gaan slapen en op te staan. Zorg er voor dat je slaapkamer comfortabel en ontspannend is. Bewezen is dat een koele, donkere en stille slaapkamer het beste is om goed tot rust te komen.
Wanneer we het over rust hebben, bedoelen we hier niet alleen slapen mee. Het is namelijk ook belangrijk om tussen het sporten door je lichaam rust te gunnen. Dit is belangrijk om blessures te voorkomen en je spieren te laten herstellen maar juist ook voor het optimaliseren van je prestaties.
Als je te veel stress hebt:
Constant te veel stress kan zorgen voor lichamelijke klachten. Daarom is het belangrijk om stress te minimaliseren. Dit is voor iedereen anders, maar we helpen je graag op weg. Zo kan je stress verminderen door bijvoorbeeld tijd te spenderen aan yoga, meditatie of door een wandeling te maken. Houd je juist meer van sociale gelegenheden? Breng dan wat meer tijd door met je vrienden en familie.
Wat voor de een werkt, werkt voor de ander niet altijd. Zoek hierin de juiste balans naar wat jou aanspreekt en wat bij jou past.

Extra motivatie nodig?
Als je een fitness plateau hebt bereikt, is het belangrijk om niet ontmoedigd te raken. Want niets is minder motiverend dan wanneer je geen resultaat meer ziet. Gelukkig kun je met een paar aanpassingen binnen de kortste keren weer vooruitgang boeken en je fitnessdoelen behalen.
Wij helpen je graag om een plateau te doorbreken. Onze personal trainers hebben veel ervaring met het helpen van mensen om hun fitnessdoelen te bereiken, zowel met personal training als met voedingsbegeleiding.
Heb jij een fitness plateau bereikt en kom je er maar niet doorheen? Neem contact met ons op voor een gratis intakegesprek. Misschien kunnen wij je wel vooruit helpen!