We kennen het allemaal: je bent al weken, misschien zelfs maanden, bezig met sporten en let op wat je eet, maar de resultaten blijven uit. Of misschien ben je juist net begonnen en zie je door de bomen het bos niet meer met al die informatie over voeding en fitness.
Geen zorgen, je bent echt niet de enige. De wereld van voeding en fitness kan overweldigend zijn, maar wij zijn er om je te helpen de kracht van voedingsbegeleiding te ontdekken.
Want of je nu de marathon wilt rennen, droomt van meer spiermassa, wilt afvallen of gewoon fit wilt blijven, één ding is zeker: voeding speelt een belangrijke rol in het bereiken van jouw doelen.
De basis van voeding en fitness
Een goede balans vinden tussen wat je eet en de energie die je verbruikt, is essentieel. Wanneer je wilt afvallen is het belangrijk om niet te veel af te wijken van je maximale calorie inname, maar wanneer je veel sport of specifieke trainingsdoelen hebt, moet je vaak wel wat meer calorieën eten. Het is belangrijk dat de hoeveelheid eiwitten, koolhydraten en vetten die je eet in balans zijn, zeker als je aan spieropbouw werkt.
Het is dus belangrijk om te zorgen voor een stevige basis. En nee, ik heb het niet over je core-stability, hoewel dat ook belangrijk is! De Schijf van Vijf is alvast een goed uitgangspunt. Deze richtlijnen zorgen ervoor dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren. Denk aan:
- Veel groente en fruit: voor vitamines, mineralen en vezels.
- Volkorenproducten: voor je dagelijkse portie energie.
- Minder vlees, meer plantaardig: goed voor jou én de planeet.
- Halfvolle zuivel: voor je calciuminname.
- Een handje ongezouten noten: voor gezonde vetten.
- Water, thee en koffie: om gehydrateerd te blijven.
Eiwitten: de bouwstenen van je spieren
Eiwitten zijn zeer belangrijk voor de opbouw en het herstel van je spieren. De algemene richtlijn is 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht, maar als je intensief sport, mag dit omhoog naar 1,4 tot 1,8 gram.
Nee, je hoeft niet meteen naar de proteïneshakes te grijpen. Een gevarieerd voedingspatroon met voldoende melk, yoghurt, kwark, kipfilet, peulvruchten en noten voorziet de meeste sporters van voldoende eiwitten.
Onthoud wel: meer eiwitten eten dan je nodig hebt, leidt niet tot extra spiermassa, maar kan juist zorgen voor gewichtstoename. De juiste balans vinden is dus belangrijk!
Koolhydraten: je energieleveranciers
Koolhydraten zijn je belangrijkste energiebron, vooral bij intensieve en langdurige inspanningen. Ze worden omgezet in glucose, dat je lichaam gebruikt als brandstof, en in glucogeen, dat wordt opgeslagen in je spieren en lever voor later gebruik.
Afhankelijk van je sportintensiteit, zou 40 tot 70 procent van je energie uit koolhydraten gehaald moeten worden. Maar pas op: te veel koolhydraten kunnen leiden tot vetopslag.
Vetten: niet altijd de vijand
Gezonde vetten zijn essentieel voor je lichaam. Ze leveren energie, helpen bij de opname van bepaalde vitamines en zijn bouwstenen voor hormonen. Richt je op onverzadigde vetten uit plantaardige oliën, noten, avocado en vette vis. Ongeveer 20 tot 30 procent van je voedingspatroon zou uit deze gezonde vetten moeten bestaan.
Stem je voeding af op jouw fitness activiteit
Als je gaat sporten is het belangrijk om te weten wanneer en wat je het beste kunt eten. Want moet je nu voor de training wat eten? Meteen erna? Of hoef je er geen rekening mee te houden? Het is afhankelijk van je training maar we raden het volgende aan:
- Voor de Training: Eet een lichte maaltijd of snack die rijk is aan koolhydraten en wat eiwitten. Denk aan een banaan, een eitje of een schaaltje yoghurt met muesli. Het doel is om je energie te maximaliseren zonder dat je maag te vol zit.
- Tijdens de Training: Voor lange of intensieve trainingssessies zoals een training voor een marathon kan het nuttig zijn om je energie op peil te houden met kleine snacks of isotone drankjes (drankjes met nagenoeg dezelfde hoeveelheid suiker en zouten waardoor het vocht beter opgenomen wordt).
- Na de Training: Het is belangrijk om je energievoorraad aan te vullen en je spieren te helpen herstellen. We raden aan om binnen twee uur na de training een maaltijd te nuttigen die rijk is aan koolhydraten en eiwitten. Denk aan volkorenbrood met kipfilet of een schaaltje kwark met fruit.
Voor inspiratie kun je ook onze recepten bekijken.
Persoonlijke voedingsbegeleiding, de sleutel tot succes
Elk lichaam is uniek en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. Daarom kan persoonlijke voedingsbegeleiding het verschil maken in het behalen van je sportieve doelen. Of je nu wilt afvallen, spiermassa wilt opbouwen of gewoon fitter wilt worden, een voedingscoach helpt je met een op maat gemaakt plan.
Persoonlijke Aanpak
Omdat we allemaal uniek zijn is het daarom nog belangrijker om een op maat gemaakt voedingsplan te hebben. Met een persoonlijk voedingsplan wordt er rekening gehouden met jouw specifieke behoeften, leefstijl en fitnessdoelen.
Deskundige Inzichten
Een professionele voedingscoach helpt je voeding en fitness te combineren, kan je daarnaast helpen valkuilen te vermijden en je voedingsgewoonten te optimaliseren. Onze coaches combineren recente wetenschappelijke inzichten met een gerichte aanpak, waardoor je niet alleen je doelen bereikt, maar deze ook op lange termijn kunt volhouden.
Wat kun je verwachten van onze voedingscoaches?
- Een voedingsschema op maat: Afgestemd op jou en je doelen.
- Bewuste aanpassingen: Geen crashdieet, maar duurzame veranderingen.
- Persoonlijke begeleiding: Samen werken we aan een gezond eetpatroon.
- Ondersteuning via een app: Altijd inzicht in je voortgang en waar nodig bijsturen.
Aan de slag met een voedingscoach
Je voedingspatroon aanpassen en de juiste balans vinden kan een uitdaging zijn, maar met de juiste begeleiding is het zeker mogelijk om je fitnessdoelen te bereiken en zelfs te overtreffen. Laat je niet ontmoedigen door de informatie-overload of tijdelijke tegenslagen. Voedingsbegeleiding kan het verschil maken in jouw leven.
Ben je klaar om alles uit je sportieve inspanningen te halen en optimaal resultaat te zien? Neem dan contact op voor persoonlijke voedingsbegeleiding en laat ons samen werken aan een gezonder, fitter en energieker leven. Ontdek meer over onze personal training en voedingsbegeleiding services en start vandaag nog jouw reis naar een betere versie van jezelf!