Waarom is core stability belangrijk?

waarom is core stability zo belangrijk voor je lichaam

Inhoudsopgave

Het verbeteren van je gezondheid, fitheid of je sport prestaties begint vaak bij het verbeteren van je core. Daarom willen we het in dit artikel graag met je hebben over waarom core stability zo belangrijk is.

In dit artikel gaan we dieper in op waarom een sterke core essentieel is voor een gezond lichaam en welzijn. We zullen ook bespreken wat core stability precies inhoudt, waarom het belangrijk is voor verschillende doelgroepen, en enkele tips geven om je core stability op te bouwen. 

Of je nu een fanatieke sporter bent, iemand die een zittend beroep heeft, of gewoon geïnteresseerd bent in het verbeteren van je algehele fitheid, in dit artikel zul je ontdekken waarom je core versterken vele voordelen kan bieden.

Wat is core stability?

Voordat we dieper ingaan op het belang ervan, laten we eerst duidelijk maken wat we precies bedoelen met core stability. Core stability verwijst naar de kracht en stabiliteit van de spieren die je romp, bekken en heupen ondersteunen. 

Het omvat de dieper gelegen spieren zoals de transversus abdominis, multifidus, bekkenbodem en diafragma. Een sterke core zorgt voor een stabiele en evenwichtige basis voor al je bewegingen, of het nu gaat om sporten, tillen of standaard dagelijkse activiteiten.

Core stability oefeningen

Waarom en voor wie is core stability belangrijk?

Core stability is belangrijk voor iedereen, ongeacht leeftijd, fitnessniveau of levensstijl. Het speelt namelijk een cruciale rol bij het voorkomen van blessures, het verbeteren van sportprestaties en het bevorderen van een gezonde houding. 

Om duidelijk te maken waarom het versterken van je core belangrijk is voor iedereen vind je hieronder een aantal verschillende voorbeelden terug:

 • Atleten en sporters: Core stability is essentieel voor atleten en sporters, ongeacht hun sport. Een sterke core helpt bij het verbeteren van de algehele lichaamsstabiliteit, balans en coördinatie, wat cruciaal is bij het uitvoeren van bewegingen, het genereren van kracht en het verminderen van het risico op blessures.
 • Fitnessliefhebbers: Ongeacht het fitnessniveau of het type training dat iemand doet, is core stability van vitaal belang. Een sterke core helpt bij het handhaven van een goede houding tijdens het uitvoeren van oefeningen, verhoogt de kracht en stabiliteit van het hele lichaam en verbetert de prestaties in andere fitnessactiviteiten.
 • Mensen met rugklachten: Core stability is vaak een integraal onderdeel van revalidatieprogramma’s voor mensen met rugklachten. Een sterke core kan helpen bij het ondersteunen van de wervelkolom, het verbeteren van de houding, het verminderen van druk op de tussenwervelschijven en het verlichten van pijn.
 • Ouderen: Naarmate mensen ouder worden, neemt de spiermassa af, inclusief de spieren van de core. Het behouden van een sterke core is essentieel voor oudere volwassenen om de stabiliteit, balans en mobiliteit te behouden, wat kan helpen bij het voorkomen van vallen en het handhaven van een actieve levensstijl.
 • Zwangere vrouwen: Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam verschillende veranderingen, waaronder de belasting van de buikspieren en het bekkengebied. Het versterken van de core kan helpen bij het handhaven van een goede houding, het ondersteunen van de ruggengraat en het verminderen van lage rugpijn tijdens de zwangerschap.
 • Kantoorpersoneel: Mensen die een zittend beroep uitoefenen, kunnen een zwakke core ontwikkelen als gevolg van een slechte houding en een gebrek aan beweging. Het versterken van de core kan helpen bij het voorkomen van rugklachten, het verbeteren van de houding en het bevorderen van een gezondere werkomgeving.
Core trainen en versterken

Tips voor het Opbouwen van Core Stability

Het opbouwen van core stability vereist consistente inspanning en de juiste aanpak. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

 • Begin met de basis: Begin met het leren activeren van de dieper gelegen core spieren door middel van ademhalingsoefeningen en het bewust aanspannen van de buikspieren.
 • Voeg geleidelijk weerstand toe: Naarmate je sterker wordt, kun je geleidelijk aan oefeningen met weerstand toevoegen, zoals planken, bruggen en Russian twists.
 • Werk aan balans en coördinatie: Integreer oefeningen die balans en coördinatie vereisen, zoals lunges met een twist of een plank met een beenlift, om de stabiliteit van je core verder te verbeteren.
 • Varieer je oefeningen: Zorg voor variatie in je trainingsschema om alle spieren in je core uit te dagen en te versterken. Probeer bijvoorbeeld Pilates, yoga of kettlebell-training.

Core Stability Oefeningen voor Beginners:

Core stability oefeningen zijn geweldig om je core te versterken, ongeacht je fitnessniveau. Hier zijn enkele eenvoudige en effectieve oefeningen voor beginners:

Plank:

 • Begin in een push-up positie, maar rust op je onderarmen in plaats van je handen.
 • Houd je lichaam in een rechte lijn van je hoofd tot je hielen, en span je buikspieren aan.
 • Houd deze positie zo lang mogelijk vast, terwijl je blijft ademen.

Bird Dog:

 • Begin op handen en knieën, met je handen recht onder je schouders en je knieën recht onder je heupen.
 • Strek je rechterarm recht naar voren terwijl je tegelijkertijd je linkerbeen recht naar achteren strekt.
 • Houd je heupen stabiel en je buikspieren aangespannen.
 • Keer terug naar de startpositie en herhaal met het tegenovergestelde been en arm.
core stability oefening bird dog

Dead Bug:

 • Ga op je rug liggen met je armen omhoog gestrekt naar het plafond.
 • Buig je knieën in een hoek van 90 graden en til je benen op, zodat je scheenbenen parallel aan de vloer zijn.
 • Houd je onderrug stevig tegen de grond gedrukt en span je buikspieren aan.
 • Terwijl je je buikspieren blijft aanspannen, laat je langzaam één arm naar achteren reiken en het tegenovergestelde been naar voren strekken.
 • Keer terug naar de startpositie en herhaal met het andere been en de andere arm.
core stability oefening dead bug

Pallof press:

 • Begin door een kabelmachine te gebruiken en stel het gewicht in op je niveau (Deze oefening kun je ook uitvoeren met een elastiek/weerstandsband)
 • Ga parallel naast de kabelmachine of elastiek/weerstandsband staan.
 • Pak het handvat met beide handen vast en houd het op borsthoogte vast met gestrekte armen.
 • Houd de kern strak en duw het handvat recht voor je uit, terwijl je ervoor zorgt dat je lichaam niet draait.
 • Houd de positie een paar seconden vast voordat je de handgreep langzaam terugtrekt.
core stability oefening pallof press

Heupbrug:

 • Ga op je rug liggen met je knieën gebogen en je voeten plat op de grond, op heupbreedte uit elkaar.
 • Duw je hielen stevig in de grond en til je heupen omhoog totdat je lichaam een rechte lijn vormt van je schouders tot je knieën.
 • Houd je buikspieren aangespannen en knijp je bilspieren samen terwijl je je heupen omhoog houdt.
 • Laat je heupen langzaam zakken naar de startpositie.
core stability oefening bird dog

Voer deze oefeningen langzaam en gecontroleerd uit, en focus op het aanspannen van je core-spieren. Begin met een paar herhalingen en bouw geleidelijk op naarmate je sterker wordt. Vergeet niet om te ademen tijdens de oefeningen en stop als je pijn of ongemak ervaart.

Je core trainen onder begeleiding?

Wil jij aan de slag met jouw core stability en kan je wel wat hulp gebruiken? Woon je in de gemeente Peel en Maas, Leudal, Horst aan de Maas, Roermond of Venlo? Dan zijn onze personal trainers in Panningen zeker iets voor jou! 

Klaar om de volgende stap te maken? Meld je dan nu vrijblijvend aan voor een intakegesprek om te kijken welke personal trainer bij jou past!

Inhoudsopgave

FitFanatics voedingsbegeleiding en personal training in Panningen

Wil je aan de slag met jouw doelen?

Meld je dan nu aan voor onze personal training, small group training of voedingsbegeleiding. Samen gaan we jouw doelen bereiken!

Voor jou geselecteerd

Snel afvallen is dat wel verstandig

Snel afvallen, is dat wel verstandig?

In onze hedendaagse samenleving is de belofte van snel afvallen erg verleidelijk. Zeker met uitspraken zoals...

Bekijk artikel

Spiermassa opbouwen, zo werkt het!

Veel mensen beginnen hun fitnessreis met hoge verwachtingen en een flinke dosis motivatie, zeker wanneer het...

Bekijk artikel

welke spiergroepen kun je het beste samen trainen voor optimaal resultaat

Welke spiergroepen samen trainen?

Wanneer je de sportschool binnenstapt, gewapend met de beste intenties en een flinke dosis motivatie, wil...

Bekijk artikel

Wanneer ga jij starten?

Meld je vandaag nog aan of neem contact op voor meer informatie.

Op de hoogte blijven?

Wil je graag handige tips ontvangen voor jouw fitnessreis, of op de hoogte blijven van onze acties? Schrijf je dan nu in!

Op de hoogte blijven?

Wil je graag handige tips ontvangen voor jouw fitnessreis, of op de hoogte blijven van onze acties? Schrijf je dan nu in!

Gratis adviesgesprek

Vraag nu je gratis adviesgesprek aan en ontdek hoe we samen jouw doelen zoals fit worden of afvallen kunnen bereiken. 

Het adviesgesprek is volledig vrijblijvend en zijn geen kosten aan verbonden.

Let op: We hebben maar beperkt plaats, vraag vandaag nog je gratis adviesgesprek aan!

Black Friday FitFanatics

Black Friday € 200,- korting*

Je profiteert tot en met zaterdag 25 november van ruim €200,- voordeel op een pakket van 10 personal trainingen.

Dubbel voordeel

Meld je aan en maak 11x kans op een cadeaubon t.w.v. € 50,- van horeca uit Peel & Maas.

Grijp nu je kans en ga aan de slag met een van onze professionals! We streven er naar om samen je doelen te bereiken.

Aanmelden kan ook telefonisch of per app via 0613807335, of bij je trainer.

*Deze actie geldt voor zowel leden als niet leden van FitFanatics