Oefeningen om blessure vrij te blijven

Inhoudsopgave

Je kent het waarschijnlijk wel. Je zit lekker in je sportritme, je sport een aantal keer per week,  je dwingt jezelf volledig tot het uiterste, totdat het fout gaat. Een blessure, waardoor je weer een aantal weken uit de running bent en niet kan sporten. Hieronder zes belangrijke vuistregels/oefeningen om blessure vrij te blijven!

Doe niet te veel te snel

Iedere sporter heeft een andere mate van belastbaarheid. Overschrijf je deze grens? Dan loop je meer risico op blessures. Geef je lichaam de tijd om zich aan de trainingsload aan te passen en de fysieke belasting geleidelijk aan verhogen. Uit onderzoek is gebleken dat je wekelijks je trainingsvolume met niet meer dan 10 à 15% moet verhogen.

Doe aan krachttraining

Door je trainingen aan te vullen met stabilisatie- en krachtoefeningen zal je lichaam zich sneller aanpassen en wordt het minder gevoelig voor blessures. Je hoeft nu niet meteen te denken aan zware deadlifts om meer kracht en stabiliteit te krijgen. Begin met algemene stabiliteits- en krachtoefeningen waarbij je gebruik maakt van je eigen lichaamsgewicht, zoals bijvoorbeeld de plank.

Zorg voor de juiste trainingsverhouding

Het plots verhogen van je trainingsintensiteit, kan leiden tot kwetsuren. Om het meeste voordeel uit je trainingen te halen, zou het grootste deel van je training (ongeveer 80%) rustig moeten zijn en de overige deel (ongeveer 20%) aan een hogere intensiteit moeten afwerken.

Integreer stretchoefeningen

Veel sporters doen het al voor of na hun training, terwijl het bij anderen eerder een uitzondering is. Veel sporters vragen zich af of stretchen nu wel van toegevoegde waarde is, maar één ding is zeker, het kan zeker geen kwaad om enkele dynamische stretchings na je opwarming en voor je intensieve training of wedstrijd te doen. De reden hiervoor is dat een dynamische stretch de bloedsomloop bevordert en benen, longen en hart voorbereid om een zwaardere inspanning.

Doe aan crosstraining

Door niet alleen aan één sport de doen, maar andere sporten in je trainingsschema integreert, verhoog je je trainingsvolume zonder het blessurerisico te verhogen. Daarnaast versterk je met bijvoorbeeld crosstraining ook spieren die je doorgaans niet met andere soorten trainingen gebruikt.

Investeer in goed materiaal

Het gebruik of verkeerd gebruik van materiaal is vaak de oorzaak van een blessure. Wanneer je onbekend bent met een bepaalde training, laat je dan altijd adviseren door een professional of iemand die al enige tijd bezig is met dat soort type training. Dit voorkomt onnodig blessureleed. Daarnaast zijn er nog andere manieren om het blessurerisico te verkleinen. Zo is voldoende aandacht voor je herstel, voedingspatroon en techniek ook belangrijk.

Kortom, er zijn verschillende oefeningen om blessure vrij te blijven. Neem voor meer informatie gerust contact met ons op!

Oefeningen om blessure vrij te blijven

Inhoudsopgave

FitFanatics voedingsbegeleiding en personal training in Panningen

Wil je aan de slag met jouw doelen?

Meld je dan nu aan voor onze personal training, small group training of voedingsbegeleiding. Samen gaan we jouw doelen bereiken!

Voor jou geselecteerd

Snel afvallen is dat wel verstandig

Snel afvallen, is dat wel verstandig?

In onze hedendaagse samenleving is de belofte van snel afvallen erg verleidelijk. Zeker met uitspraken zoals...

Bekijk artikel

Spiermassa opbouwen, zo werkt het!

Veel mensen beginnen hun fitnessreis met hoge verwachtingen en een flinke dosis motivatie, zeker wanneer het...

Bekijk artikel

welke spiergroepen kun je het beste samen trainen voor optimaal resultaat

Welke spiergroepen samen trainen?

Wanneer je de sportschool binnenstapt, gewapend met de beste intenties en een flinke dosis motivatie, wil...

Bekijk artikel

Wanneer ga jij starten?

Meld je vandaag nog aan of neem contact op voor meer informatie.

Op de hoogte blijven?

Wil je graag handige tips ontvangen voor jouw fitnessreis, of op de hoogte blijven van onze acties? Schrijf je dan nu in!

Op de hoogte blijven?

Wil je graag handige tips ontvangen voor jouw fitnessreis, of op de hoogte blijven van onze acties? Schrijf je dan nu in!

Gratis adviesgesprek

Vraag nu je gratis adviesgesprek aan en ontdek hoe we samen jouw doelen zoals fit worden of afvallen kunnen bereiken. 

Het adviesgesprek is volledig vrijblijvend en zijn geen kosten aan verbonden.

Let op: We hebben maar beperkt plaats, vraag vandaag nog je gratis adviesgesprek aan!

Black Friday FitFanatics

Black Friday € 200,- korting*

Je profiteert tot en met zaterdag 25 november van ruim €200,- voordeel op een pakket van 10 personal trainingen.

Dubbel voordeel

Meld je aan en maak 11x kans op een cadeaubon t.w.v. € 50,- van horeca uit Peel & Maas.

Grijp nu je kans en ga aan de slag met een van onze professionals! We streven er naar om samen je doelen te bereiken.

Aanmelden kan ook telefonisch of per app via 0613807335, of bij je trainer.

*Deze actie geldt voor zowel leden als niet leden van FitFanatics