Pasen en chocolade: Is chocolade gezond?

Chocolade

Pasen staat alweer voor de deur, dus de chocolade paaseieren zijn weer volop verkrijgbaar. Chocolade heeft een gezond imago, het wordt zelfs een ‘superfood’ genoemd. Maar is dit wel terecht? Is chocolade werkelijk gezond?

Wat is chocolade eigenlijk precies?

Cacao is het belangrijkste bestanddeel van chocolade, welke wordt gewonnen uit de zaden van de cacaoboom, cacaobonen genaamd. De cacaobonen worden verhit en vermaalt, hieruit ontstaat een massa van cacao. Het vet uit deze massa wordt cacaoboter genoemd, wat er dan nog overblijft wordt vermalen en is cacaopoeder. Ieder chocoladesoort bevat andere ingrediënten:

Pure chocolade: Bestaat uit cacaoboter, cacaopoeder en suiker.
Witte chocolade: Bestaat uit cacaoboter, melkpoeder en suiker.
Melkchocolade: Bestaat uit melkpoeder, suiker, cacaoboter en cacaopoeder.

De ongezonde ingrediënten 

Het mag duidelijk zijn dat de suiker in chocolade niet als gezond bestempeld kan worden. Het suikergehalte verschilt sterk per soort chocolade. Een zo hoog mogelijk percentage cacaopoeder en een zo laag mogelijk percentage suiker is het beste. Witte chocolade bevat de grootste hoeveelheid suiker, pure chocolade de minste hoeveelheid. Naast suiker bevat chocolade ook vet. Dit maakt chocolade een calorierijk product, waarvan je snel geneigd bent meer te eten dan goed is. Het is ook gewoon zo lekker!

Wat er gezond is aan chocolade

Door naar beter nieuws, chocolade bevat ook ingrediënten die wel goed zijn: cacao. Cacao bevat antioxidanten, welke de kans op hart- en vaatziekten verminderen. Ze beschermen ons lichaam tegen vrije radicalen. Dit geldt met name voor pure chocolade, waarin zogenaamde flavonoïden zitten.

Flavonoïden hebben een positieve invloed op onze gezondheid. Zo zorgen ze voor een verlaging van de bloeddruk en het cholesterolniveau, maar het beschermt ons ook tegen ontstekingsprocessen. Dit geldt helaas wel alleen voor pure chocolade.

Hoeveelheid

Vier gram cacao per dag is een gezonde hoeveelheid. Dit komt overeen met ongeveer 10 gram pure chocolade. Van melk- en witte chocolade zou je al een grotere hoeveelheid moeten eten om vier gram cacao binnen te krijgen, wat inhoudt dat je hierdoor te veel van de ongezonde ingrediënten van chocolade binnen krijgt.

Is chocolade gezond?

Wanneer je dagelijks een beperkte hoeveelheid pure chocolade consumeert met een hoog percentage cacao, kun je gezondheidsvoordelen boeken. Chocolade in het algemeen kan niet per definitie als gezond worden bestempeld, gezien de toegevoegde suiker en vet welke met name in melk- en witte chocolade zitten. Wees dus sowieso matig met de consumptie, maar kies pure chocolade indien je bewust met je gezondheid bezig bent of een aantal kilootjes kwijt wil.