Feiten en fabels over ijsjes

Feiten en fabels over ijsjes.

Op een warme dag als vandaag eten we graag een ijsje, maar wat is nu eigenlijk waar over ijsjes. Hier een aantal leuke weetjes over ijsjes.

Een Magnum bevat evenveel vet als een pakje roomboter: Fabel!

De Magnum is zeker een forse hap, maar hij is niet zo vet als een pakje boter. Qua calorieën passen er 6 Magnums in een pakje boter en een pakje boter is 12 keer zo vet als een Magnum.

De gele kleur van het ijs komt van de vanille: Fabel!

Vanille-ijs is van oorsprong wit, vanille geeft namelijk helemaal geen gele kleur. Het ijs wordt vaak bijgekleurd met plantaardige stoffen zoals caroteen, saffloer of pompoenextract om het een mooie kleur te geven.

Een hoornijsje bevat meer suiker dan een blikje cola: Fabel

Het aantal klontjes wat je per ijsje binnenkrijgt varieert. In een gemiddeld hoornijsje zitten 4 klontjes suiker, in een chocoladeroomrijsje al snel 6. Een blikje cola bevat echter meer suiker: bijna 8 klontjes! Waterijsjes tikken minder aan, een perenijsje bevat ruim 2 klontjes suiker.

Suiker in ijsjes

Een magnum bevat meer calorieën dan een saucijzenbroodje: Feit!

Een chocoladeroomijsje met amandelen bevat ongeveer 285 kcal. Met een saucijzenbroodje krijg je zo’n 250 kcal binnen. Een hoornijsje daarentegen heeft minder kcal per portie, zo’n 190. Voor wie streng op de calorieën let zijn er gelukkig de mini-varianten.