Waarom zijn vezels zo belangrijk?

Goede voeding voor het sporten

Inhoudsopgave

Wat is het belang van voedingsvezels voor het menselijk lichaam? Voedingsvezels (vezels) zijn belangrijk voor de gezondheid van een mens. Het is de verzamelnaam voor een diverse groep koolhydraten die niet door onze darmen worden verteerd of opgenomen. In ons dagelijkse voedsel zit niet één enkel vezeltype, maar een mengsel van vele verschillende soorten vezels. Al deze verschillende soorten vezels hebben elk een eigen effect op het lichaam. Voedingsvezels dragen bij aan een goede spijsvertering, een verzadigd gevoel na het eten en verminderen risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Per dag wordt geadviseerd 30 tot 40 gram voedingsvezels te eten uit verschillende typen voedingsmiddelen.

Vezels in voeding

Voedingsvezels komen vooral uit de celwand van planten. Producten waar veel vezels in zitten zijn groente, fruit, aardappelen, volkorenbrood, ontbijtgranen, peulvruchten en noten. Wanneer graankorrels worden gemalen tot bloem of het pellen van rijst, wordt een groot deel van de vezels verwijderd. Dit maakt dat graanproducten rijker zijn aan vezels dan andere soorten brood en witte rijst.

Toegevoegde vezels

Vezels kunnen altijd pas later worden toegevoegd aan een product, denk aan zuivelproducten. Hier worden de vezels van andere producten aan toegevoegd. Vezels worden soms ook gebruikt om een ander ingrediënt, zoals suiker, (deels) te vervangen.

Fermenteerbare vezels

Vezels worden niet verteerd door het maag-darmkanaal zoals andere voedingsstoffen. Dit houdt in dat het menselijk lichaam vezels niet als voedingsstof in het bloed opneemt, maar dat ze onverteerd in de dikke darm terecht komen. In de dikke darm worden bepaalde typen vezels afgebroken door bacteriën, dit noem je fermentatie. Hierbij komt energie vrij die ons lichaam kan gebruiken. Uit onderzoek is gebleken dat 70% van de voedingsvezels die we eten wordt gefermenteerd. Zowel fermenteerbare als niet-fermenteerbare vezels zijn goed voor de gezondheid.

Gezondheidseffecten

Vezels kunnen verschillende gezondheidseffecten hebben op het menselijke lichaam. Het is dus belangrijk om voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan vezels.

Goed tegen hart- en vaatziekten

Een van de gezondheidseffecten is een verminderd risico op hart- en vaatziekten. Het risico op hart- en vaatziekten kan ruim 20% lager zijn als mensen veel vezelrijk voedsel eten. Het effect is het grootst wanneer je per dag 25 gram vezel of meer eet. Elke 7 gram meer vezels per dag hangt samen met een 10% lager risico op bepaalde hartziekten, zoals een hartinfarct.

Diabetes type 2 voorkomen

Vezelrijk voedsel verkleint de kans op diabetes type 2 met 15%. Boven een inname van 25 gram vezels per dag is het effect het grootst. Elke 10 gram meer vezels per dag hangt samen met een 5% lager risico op diabetes type 2. Hoogstwaarschijnlijk komt dit door de vezels uit volkorengraanproducten of fruit.

Lager risico op kanker

Vezels verkleinen het risico op darmkanker met 15%. Daarnaast is de kans op borstkanker ook kleiner bij mensen die veel vezels eten.

Goede darmfunctie en stoelgang

Vezels spelen een essentiële rol in het gezond houden van je darmen en het zorgen voor een goede stoelgang. Wanneer vezels in de darm worden gefermenteerd door bacteriën, ontstaan korte-keten vetzuren, zoals butyraat. Dit is een belangrijke voedingsstof voor de cellen van de darmwand. Daarnaast geven vezels volume aan de ontlasting en zorgen ze ervoor dat de darmen in beweging blijven.

Inhoudsopgave

FitFanatics voedingsbegeleiding en personal training in Panningen

Wil je aan de slag met jouw doelen?

Meld je dan nu aan voor onze personal training, small group training of voedingsbegeleiding. Samen gaan we jouw doelen bereiken!

Voor jou geselecteerd

Snel afvallen is dat wel verstandig

Snel afvallen, is dat wel verstandig?

In onze hedendaagse samenleving is de belofte van snel afvallen erg verleidelijk. Zeker met uitspraken zoals...

Bekijk artikel

Spiermassa opbouwen, zo werkt het!

Veel mensen beginnen hun fitnessreis met hoge verwachtingen en een flinke dosis motivatie, zeker wanneer het...

Bekijk artikel

welke spiergroepen kun je het beste samen trainen voor optimaal resultaat

Welke spiergroepen samen trainen?

Wanneer je de sportschool binnenstapt, gewapend met de beste intenties en een flinke dosis motivatie, wil...

Bekijk artikel

Wanneer ga jij starten?

Meld je vandaag nog aan of neem contact op voor meer informatie.

Op de hoogte blijven?

Wil je graag handige tips ontvangen voor jouw fitnessreis, of op de hoogte blijven van onze acties? Schrijf je dan nu in!

Op de hoogte blijven?

Wil je graag handige tips ontvangen voor jouw fitnessreis, of op de hoogte blijven van onze acties? Schrijf je dan nu in!

Gratis adviesgesprek

Vraag nu je gratis adviesgesprek aan en ontdek hoe we samen jouw doelen zoals fit worden of afvallen kunnen bereiken. 

Het adviesgesprek is volledig vrijblijvend en zijn geen kosten aan verbonden.

Let op: We hebben maar beperkt plaats, vraag vandaag nog je gratis adviesgesprek aan!

Black Friday FitFanatics

Black Friday € 200,- korting*

Je profiteert tot en met zaterdag 25 november van ruim €200,- voordeel op een pakket van 10 personal trainingen.

Dubbel voordeel

Meld je aan en maak 11x kans op een cadeaubon t.w.v. € 50,- van horeca uit Peel & Maas.

Grijp nu je kans en ga aan de slag met een van onze professionals! We streven er naar om samen je doelen te bereiken.

Aanmelden kan ook telefonisch of per app via 0613807335, of bij je trainer.

*Deze actie geldt voor zowel leden als niet leden van FitFanatics