Koolhydraten eten en tóch afvallen?

Inhoudsopgave

Er bestaan veel theorieën omtrent voeding en afvallen. Maar welk dieet werkt nu het beste om af te vallen en dat je dit gewichtsverlies ook op de lange termijn vast kunt houden?

In principe kun je met ieder dieet afvallen zolang jij je aan dit dieet houdt. Maar bij bijna alle diëten worden je bepaalde beperkingen opgelegd. Denk aan geen vet, geen koolhydraten, geen suiker, geen bewerkt voedsel etc. Dit is ook de reden dat je zulke diëten meestal ook niet erg lang volhoudt. Of je moet ijzeren discipline hebben! Maar zeg nou zelf, op lange termijn zwichten we allemaal wel een keer voor een lekker stukje gebak, een patatje, een bord pasta, of gewoon een simpele boterham met kaas!  Een tegenwoordig populair dieet is het koolhydraat arm dieet.
Om dit beter te kunnen begrijpen leggen we hieronder eerst uit wat koolhydraten precies zijn.

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten zijn voor het lichaam de belangrijkste energiebron. Sommige lichaamscellen zijn ook afhankelijk van koolhydraten, denk aan je hersencellen bijvoorbeeld. Uiteindelijk worden alle koolhydraten afgebroken tot één eindproduct: glucose wat gebruikt wordt om het lichaam van energie te voorzien.

We kunnen de koolhydraten opdelen in twee groepen:
1. Enkelvoudige of simpele koolhydraten: fruit en groenten, koekjes, snoep, suiker.
2. Meervoudige of complexe koolhydraten: brood, granen, pasta, rijst, aardappelen.

Daarnaast kun je nog onderscheid maken in de volgende groepen:
1. Voedzame koolhydraten: groenten, fruit, volkoren graan producten
2. Geraffineerde (bewerkte) koolhydraten: suiker, snoep, koek, suikerhoudende (vruchten)dranken

De voedzame koolhydraten bevatten veel meer vitamines, mineralen en vezels. Vitamines en mineralen ondersteunen het functioneren van het lichaam en de vezels zijn nodig voor een goede darmwerking. Tevens zorgen vezels voor een minder snel glucose piek in je bloed. Ze verzadigen meer en zorgen dus voor een langer vol gevoel. De geraffineerde producten bevatten naast energie weinig extra voedingsstoffen.

Een gezonde mix tussen de voedzame, simpele en complexe koolhydraten is het beste, omdat je via deze weg voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt.

Koolhydraatarm dieet

Een koolhydraatarm dieet is een vorm van diëten waarbij je weinig tot geen koolhydraten binnenkrijgt. Dit zou je vetverbranding stimuleren, op een snelle en gezonde manier afvallen, en ze zouden superieur zijn aan andere diëten. Dit zijn claims die de wetenschap niet ondersteund. Sterker nog: voor gewichtsverlies (lees: vetverlies) is er geen verschil te zien tussen koolhydraatarme en andere energiebeperkte diëten. Het ging puur om het gegeven dat álle deelnemers minder energie (kcal) binnen kregen dan ze verbranden: de theorie van de energiebalans.

Wat je wel ziet bij een koolhydraatarm dieet is dat er meer gewichtsverlies (lees: vochtverlies) te zien is in het begin van het dieet. Dit komt omdat er bijna geen glycogeen voorraden meer aanwezig zijn in je lichaam. Glycogeen is de glucosevoorraad die opgeslagen zit in je lever en in je spieren. Iedere gram glycogeen bindt 2,5 gram water aan zich. Dus je kunt je voorstellen dat als je glycogeen voorraden leeg raken dat je hierbij ook vocht verliest. Dit zie je weer terug op de weegschaal.

Lange termijn effect van koolhydraatarm eten

Op de lange termijn kan een tekort aan koolhydraten zorgen voor tekorten: je krijgt minder vezels binnen, waardoor de darmwerking achteruit kan gaan. Je kunt ook een tekort opbouwen in verschillende vitamines en mineralen wat weer kan zorgen voor een verminderde weerstand en meer kans op allerlei ziekten en aandoeningen. En zodra je weer koolhydraten gaat eten ná je dieet kom je weer extra vochtkilo’s aan.

Onze methode

Bij FitFanatics gaan we uit van de wetenschappelijke onderbouwing en de bewezen theorie van de energiebalans. Vandaar dat je bij ons wél pasta, rijst, aardappelen, brood en fruit mag eten als je wil afvallen.  Het gaat hierbij om het aantal calorieën dat je binnenkrijgt en hoeveel calorieën je uiteindelijk weer verbrandt. Wil je afvallen, dan moet je simpelweg zorgen voor een negatieve energiebalans. Maar ook de balans tussen koolhydraten, eiwitten en vetten is hierbij zeker belangrijk om te zorgen dat je lichaam alle essentiële voedings-en bouwstoffen binnenkrijgt om zo op een verantwoorde manier af te vallen.

Door deze aanpak zien we ook dat het voedingspatroon op lange termijn makkelijk vol te houden is. Dit zorgt voor het meeste en beste resultaat volgens onderzoeken!

Inhoudsopgave

FitFanatics voedingsbegeleiding en personal training in Panningen

Wil je aan de slag met jouw doelen?

Meld je dan nu aan voor onze personal training, small group training of voedingsbegeleiding. Samen gaan we jouw doelen bereiken!

Voor jou geselecteerd

Snel afvallen is dat wel verstandig

Snel afvallen, is dat wel verstandig?

In onze hedendaagse samenleving is de belofte van snel afvallen erg verleidelijk. Zeker met uitspraken zoals...

Bekijk artikel

Spiermassa opbouwen, zo werkt het!

Veel mensen beginnen hun fitnessreis met hoge verwachtingen en een flinke dosis motivatie, zeker wanneer het...

Bekijk artikel

welke spiergroepen kun je het beste samen trainen voor optimaal resultaat

Welke spiergroepen samen trainen?

Wanneer je de sportschool binnenstapt, gewapend met de beste intenties en een flinke dosis motivatie, wil...

Bekijk artikel

Wanneer ga jij starten?

Meld je vandaag nog aan of neem contact op voor meer informatie.

Op de hoogte blijven?

Wil je graag handige tips ontvangen voor jouw fitnessreis, of op de hoogte blijven van onze acties? Schrijf je dan nu in!

Op de hoogte blijven?

Wil je graag handige tips ontvangen voor jouw fitnessreis, of op de hoogte blijven van onze acties? Schrijf je dan nu in!

Gratis adviesgesprek

Vraag nu je gratis adviesgesprek aan en ontdek hoe we samen jouw doelen zoals fit worden of afvallen kunnen bereiken. 

Het adviesgesprek is volledig vrijblijvend en zijn geen kosten aan verbonden.

Let op: We hebben maar beperkt plaats, vraag vandaag nog je gratis adviesgesprek aan!

Black Friday FitFanatics

Black Friday € 200,- korting*

Je profiteert tot en met zaterdag 25 november van ruim €200,- voordeel op een pakket van 10 personal trainingen.

Dubbel voordeel

Meld je aan en maak 11x kans op een cadeaubon t.w.v. € 50,- van horeca uit Peel & Maas.

Grijp nu je kans en ga aan de slag met een van onze professionals! We streven er naar om samen je doelen te bereiken.

Aanmelden kan ook telefonisch of per app via 0613807335, of bij je trainer.

*Deze actie geldt voor zowel leden als niet leden van FitFanatics