Etiketten beter begrijpen

Etiketten

Inhoudsopgave

Etiketten

Ieder product heeft ze, maar wat staat er nu precies op? Hieronder lees je vier tips die je helpen om de etiketten beter te begrijpen. Op deze manier kun je bewuste keuzes maken tijdens het boodschappen doen.

  1. Laat je niet misleiden door de voorkant van de verpakking

De naam van het product, de afbeelding op de voorkant en de slogans die op de verpakking staat zeggen niets over wat het product daadwerkelijk is. Neem bijvoorbeeld het product Liga Fruitkick eXtra Framboos. De verpakking laat een reep zien met daarnaast vele frambozen, maar wanneer je naar de ingrediëntenlijst kijkt zie je dat de fruitvulling slechts voor 5,2% uit frambozen bestaat en voor de rest uit suiker. Toch staat er op de voorkant van de verpakking ‘46% fruitvulling’ en ‘met extra veel fruitvulling’. Wat de fabrikant je er niet bij vertelt, is dat die fruitvulling grotendeels uit suiker bestaat. Toch durven ze er ook nog bij te vermelden dat dit reepje door de extra fruitvulling nu ook extra lekker en verantwoord is. Pure marketingpraatjes. Negeer dus de naam en afbeelding op voorkant van een product, maar kijk direct naar de ingrediëntenlijst.

  1. Let goed op de volgorde van ingrediënten

De ingrediëntenlijst vertelt ons de ware inhoud van het product. Al de verschillende ingrediënten staan in afnemende volgorde van gewicht in de ingrediëntenlijst vermeld. Is het eerste ingrediënt van een product suiker? Dan is dit het grootste bestanddeel. Dit komt onder andere veel voor bij wok sauzen.

  1. De voedingswaarde tabel: Wat zegt deze informatie echt?

Je kent ze wel, de tabellen met alle cijfertjes over het aantal calorieën, vet, koolhydraten etc. Veel consumenten kijken in deze tabellen voornamelijk naar de hoeveelheid calorieën die een product bevat. Sommigen wellicht ook naar de hoeveelheid vet en suiker. Het lijkt in eerste opzicht niet zo heel moeilijk, maar er zit een addertje onder het gras. Consumenten kunnen namelijk moeilijk producten onderling vergelijken. Zo zou het flink helpen als je zou begrijpen wanneer een product veel calorieën, vet, zout of suiker bevat. Wat je hierbij kan helpen is het verkeerslichtsysteem. Hierdoor wordt het veel makkelijker om producten onderling te vergelijken, omdat er altijd uitgegaan wordt van 100 gram of 100 ml. De industrie probeert consumenten regelmatig om de tuin te leiden door met de portiegroottes te variëren, dus let hierop!

  1. Boodschappenhulpjes

Aangezien de overheid ruimte laat voor misleiding en de industrie hier handig gebruik van maakt, hebben verschillende organisaties eigen initiatieven ontplooid om je te helpen jouw weg te vinden door het doolhof dat de supermarkt heet. Twee van deze initiatieven zijn Questionmark en Boodschapp. Questionmark geeft elk product een score tussen 0 en 10 op basis van volksgezondheid, milieu, mensenrechten en dierenwelzijn. Boodschapp geeft ook een score, maar werkt met het verkeerslichtsysteem en laat je snel zien hoeveel suiker, vet en zout er in een product zit. In alle haast is het misschien niet altijd even realistisch dat je in de supermarkt alle producten eerst gaat scannen en bestuderen, maar je kunt ook thuis eens rustig kijken naar jouw dagelijkse producten.

Bron: foodwatch.org

Inhoudsopgave

FitFanatics voedingsbegeleiding en personal training in Panningen

Wil je aan de slag met jouw doelen?

Vraag dan nu een gratis adviesgesprek aan of meld je meteen aan voor onze personal training, small group training of voedingsbegeleiding. Samen bereiken we jouw doelen!

Voor jou geselecteerd

De kracht van mind-muscle connection optimaliseer je fitnessresultaten

De kracht van mind-muscle connection: optimaliseer je fitnessresultaten

Vraag je je wel eens af waarom sommige sporters met ogenschijnlijk dezelfde training zoveel betere resultaten...

Bekijk artikel

Krachttraining voor hardlopers inclusief voorbeeld schema

Krachttraining voor hardlopers

Hardlopen is een fantastische sport die zowel het hart als de spieren versterkt. Toch missen veel...

Bekijk artikel

voordelen van krachttraining voor ouderen

Krachttraining voor ouderen (50 plus fitness)

Stel je voor: een groep enthousiaste 50-plussers die gewichten heffen in de sportschool, lachend en elkaar...

Bekijk artikel

Wanneer ga jij starten?

Vraag nu je gratis adviesgesprek aan of Meld je vandaag nog aan voor personal training, voedingsbegeleiding of small group training

Gratis adviesgesprek

Vraag nu je gratis adviesgesprek aan en ontdek hoe we samen jouw doelen zoals fit worden of afvallen kunnen bereiken. 

Het adviesgesprek is volledig vrijblijvend en zijn geen kosten aan verbonden.

Let op: We hebben maar beperkt plaats, vraag vandaag nog je gratis adviesgesprek aan!