Blog 1: introductie

Mijn naam is Mark. Ik ben 23 jaar oud en werk sinds september 2019 bij FitFanatics. Daarnaast ben ik wedstrijdmountainbiker op de marathonafstanden: 60-120 km. In mijn blogs ga ik jullie meenemen in mijn trainingen en opbouw naar wedstrijden toe: hoe worden mijn trainingen ingericht, hoe pas ik daar de voeding op aan en wat levert het uiteindelijk op?

Veel en gericht trainen. Veel en doelgericht eten. Alles op elkaar afstemmen en uiteindelijk zien dat het zijn vruchten gaat afwerpen. Toch? We gaan het zien. Hoe ik naar de wedstrijd toe ga werken kunnen jullie in deze blog lezen. Er komt veel bij kijken met zowel trainingen, voeding, rust en herstel, motivatie en soms gewoon eigenwijs zijn: balance is key!

Ik heb van 2015 tot 2020 gereden voor MTB Baarlo/Cycling Team Limburg, altijd wedstrijden. Eerst reed ik de korte varianten van 60 tot 75 minuten op korte rondes van 2 tot 4 kilometer lang. Sinds 2017 rijd ik de marathons: 60-120 kilometer met een gemiddelde tijd van 4 tot 6 uur in wedstrijd. Onderweg worden in de verzorgingsposten bidons met energygels aangegeven op bepaalde punten. Daar zorg ik altijd zelf voor. Ik zorg altijd dat ik zelf voldoende bij heb om (in het ergste geval) een verzorgingspost te missen.

Vanaf januari 2020 rijd ik in de kleren van Hendrikx 2-wielers in Buggenum. Hier kom ik vanaf begin af aan al voor al het onderhoud aan de fietsen, de voeding voor de wedstrijden of voor een koffiestop tijdens trainingen. De trainingen rijd ik voornamelijk op de wielrenfiets. Voor de geïnteresseerden: een Specialized Allez sprint comp (alias racer). De techniektrainingen, wedstrijdspecifieke voorbereidingen en wedstrijden rijd ik op de mountainbike: BMC teamelite 02 two (alias MTB).

In deze eerste blog geef ik jullie een introductie in mijn gemiddelde week. Meestal ziet mijn week er zo uit: maandag rustdag en in de middag en/of avond werken. Dinsdag heb ik een gebroken dienst (ochtend en avond) en train ik in de middag meestal 2 uur op de fiets. Vaak intervallen. Op woensdag heb ik meestal ook weer een rustdag of een herstel dag met een kort ritje van een uurtje. Donderdag wordt vaker een lange rit van 3 tot 4 uur op de fiets. Vrijdag heb ik meestal mijn krachttraining (nu nog buiten) waarna ik zaterdag weer een herstelrit heb en zondag een lange rit van 3 tot 4 uur op de fiets. Gemiddeld komt dat neer op zo’n 8 tot 12 trainingsuren. Ik kom aan ongeveer 300 trainingskilometers gemiddeld per week (met om en nabij de 30 km/h gemiddelde snelheid). Wekelijks heb ik contact met mijn trainer. Ik vertel hoe de trainingen zijn gegaan, waar ik eventueel last van heb en wat ik de week erna kan trainen.

Ik streef er altijd naar om het beste uit een wedstrijd te halen. Dat haal ik eruit door mijn trainingen erop aan te passen. Meestal rij ik 2 à 3 wedstrijden per jaar waar ik topfit wil zijn. De rest van de wedstrijden gebruik ik om daar naartoe te werken.
Met de coronacrisis is het wedstrijdseizoen ingeperkt tot 3 maanden: angstaanjagend kort. Ik zou in april beginnen in Groesbeek maar nu begint het seizoen in België op 30 augustus. Dat zal de eerste test zijn. Het uiteindelijke doel is de Bart Brentjens Challenge op 8 november. De wedstrijden er tussenin zijn puur gericht op voorbereidingen naar het uiteindelijke doel.

De volgende blog zal wat meer inhoudelijk ingaan op mijn trainingen. So stay tuned!

 

Foto:
Alpentour 2018: 4 dagen afzien in Oostenrijk in de zwaarste en grootste meerdaagse mountainbike-marathon van Europa